BUX

Tízmilliárdos kiskaput zárt be a kormány

Március utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben a fejlesztési miniszter rendelete "a földgáz biztonsági készlet mértékéről" címmel - írta a 444.hu.

Napi.hu, 2015. április 2. csütörtök, 15:59

Ebben többek között ez van: júliustól "hatályát veszti a földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV. 7.) NFM-rendelet." Ez volt az a rendelet, aminek köszönhetően a MET Zrt. kivételezett lett a magyar földgázpiacon - írta a portál.

A MET eddigi nagy lehetősége ezzel elúszott, de valószínűleg lesz helyette más. Várakozások szerint Nyugat helyett Keletről hoz majd gázt.E rendelet volt az alapja az elmúlt négy év egyik legnagyobb, államközeli üzletének, mivel egyrészt előírta a biztonsági tartalékok megcsapolását (legyen több olcsó gáz), másrészt azt is előírta, hogy a kivett mennyiség sokszorosát pótolni kell. A pótlás érdekében pedig a szokásos árverés helyett miniszteri felhatalmazással férhetett hozzá az osztrák-magyar határon lévő gázvezetékhez az MVM Zrt.. Az MVM azonban a határkapacitáshoz való hozzáférési jogát arra használta, hogy a MET gázát hozza át a határon. Megvették a MET gázát az osztrák oldalon, és ugyanaznap, minimális felárral vissza is adták neki. Így az olcsó beszállítás lehetőségével a MET élhetett, holott a miniszteri rendelet elvi célja a rezsicsökkentés lett volna. Az MVM és a MET vezetői között átjárás volt ebben az időszakban.

A MET tulajdonosai rengeteget kereshettek azzal, hogy évekig behozta a gázukat az MVM, kezdetben az MVMP, később pedig a Magyar Földgázkereskedő Zrt. nevű cégén keresztül. Még 2012-ben 50 milliárd forint profitot termelt a MET, amelynek MET legnagyobb tulajdonosa a Mol (40 százalékban vannak benne), a további tulajdonosok között van még a Mol-tól a MET élére került Lakatos Benjámin, továbbá Nagy György és Garancsi István magyar üzletemberek, és egy Ilja Trubnikov nevű orosz üzletember, akiről a nevén kívül nem sokat lehet tudni - írta a 444.hu.

A parlament előtt lévő új gáztörvény megkülönbözteti a határokon átjövő gázcsöveket aszerint, hogy EU-tagállam vagy nem EU-s ország van-e a túloldalon. Az EU-s határra az eddigieknél szigorúbban érvényesítené a törvény a versenyeztetési kényszert. Az ukrán és a szerb határon is van azonban áteresztő kapacitás, és itt a készülő jogszabály szerint már miniszteri rendelettel is lehet majd befolyásolni, hogy ki férhet a vezetékhez. Ebből az is következhet, hogy a MET előtt hamarosan zöld út nyílik, hogy Ukrajna felől hozhasson kedvezményes áron megvett orosz gázt. Így orosz támogatással és magyar állami segítséggel komoly lehetőséghez jutna. A MET nyilvánvalóan továbbra is azzal számol, hogy hoz gázt az országba, hiszen nemrégiben a Magyar Telekom Nyrt.-vel alapítottak közös céget, belföldi gáz- és áramkereskedelemre - véli a portál.