A Napi Gazdaság keddi cikke

A tegnap szavazásra bocsátott javaslatok közül 69 bírta a kormány támogatását.
Ugyan az elfogadott módosítások a költségvetés főszámait nem érintik, egy-egy vaskosabb tételt megszavaztak a képviselők.

Az egyik ilyen javaslat, hogy az MNV Zrt. által az önkormányzatoknak adható ingatlanok értékét az eredeti egymilliárd forintról tízmilliárdra emelték. Az indoklás szerint kormányzati szándék a önkormányzatok és a kistérségi társulások ilyen támogatása. A vagyonkezelő általában olyan ingatlanokat ad át ingyenesen a helyi önkormányzatoknak, amelyek valódi használati értéket nem jelentenek az állam számára, csak költséget.

Ugyancsak az önkormányzatokat érintő módosítás, amely megszünteti a Belügyminisztérium által felügyelt önkormányzati tartalékot és ezt a pénzmaradványt kizárólag a hátrányos helyzetű helyhatóságok támogatására különíti el: e célra 2011-ben 31 milliárdos célelőirányzat jön létre - ilyenre az utóbbi években még nem volt példa. (Az idei költségvetésben a csődközeli helyzetben lévő települések támogatására 11 milliárd jutott.)

A kormány által támogatott módosítók sorában szerepel az az egymondatos javaslat is, amely a költségvetési szervek foglalkoztatottjainak cafeteriakeretét évi bruttó 200 ezer forintban szabja meg.

Miközben a régi költségvetési tanács (KT) megszüntetésén még tegnap dolgoztak a képviselők és a 825 millió forintból megmaradt utolsó tízmilliót az országgyűlés büdzséjéhez csapták, kiderült az elfogadásra javasolt módosítókból, hogy az adófizetőknek akad 240 milliója arra, hogy a volt köztársasági elnökök jótékonykodjanak.

Egy tegnap elfogadott javaslat szerint Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László fejenként 80-80 millió forintot kap, amelyet közcélú adományokra fordíthat. A volt elnökök mellett ugyanekkora keretet kap Kövér László házelnök. Az eredeti javaslat szerint Kövérnek be kellett volna érnie ötvenmillióval, ám Kontur Pál fideszes képviselő szerint ez "megengedhetetlen", ezért ezt a keretet is emelték.