Az induláskor sem gondolta senki komolyan, hogy milliárdos befizetések érkeznek majd az Összefogás az államadósság elleni Alapba, amelyet egy magánszemély kezdeményezésére hozott létre Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a kormány, ám az alapítók úgy gondolták, hogy minden egyes így szerzett forintot meg kell becsülni. Ahogy a két évvel ezelőtti induláskor sejteni lehetett, nem mozgatott meg az oly nemes cél széles tömegeket - ugyanis az alap honlapja szerint eddig 2098 befizetés, átutalás érkezett az alap számlájára.

Az első jóváírás az alap számláján 2011 április 29-én egy 5000 forintos adomány volt, azóta apránként 272,7 millió forint gyűlt össze. A jellemző befizetések néhány ezer-tízezer forintra rúgnak, ám az idei eddigi legnagyobb egyösszegű befizetés 5 millió forintra rúg, míg tavaly 30 milliós adomány volt a csúcs. Alapba való befizetést az állam annyiban ösztönzi, hogy a befizetett összeg meghatározott része leírható a cégek esetében a társasági adóból, míg magánszemélyek esetében az szja-ból vagy az ekho-ból. A befizetés anonim, így a 2098 adakozóból alig párat ismerünk: tudni lehet, hogy Matolcsy György, még mint miniszter több hónapon keresztül fizetett az alapba a fizetésből, ám a legnagyobb figyelmet Gattyán György adománya keltette. Az internetes szextartalom szolgáltatásból TOP 100 milliárdossá vált Docler-csoport tulajdonos-vezetője még tavaly 10 millió forintos adományt adott - és ezzel a pénzel nem ő volt a legbőkezűbb adományozó.

Az alap szabályai szerint a befizetéseket az államadósság csökkentésre kell fordítani, ám a nemes szándék ellenére is be kell látni, hogy ez a pénz még a cseppet sem éri el a tengerben. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint az államadósság 21 692 milliárd forint volt március végén, ami 972,3 milliárd forinttal magasabb mint 2012 végén volt. Vagyis, az eddig összegyűjtött 272,7 millió forint az államadósság százezred része.

Az alap körül az utóbbi hónapokban nem csapnak nagy hírverést, a legutolsó médiaszereplés a balul elsült tavaly februári koncert volt, amit az államadósság elleni összefogás jegyében a Budapest Arénába szervezettek, ám kínos baki lett belőle, ugyanis nem volt fizető néző. A folyamatosan nyilvánosságra hozott adatok szerint az alap minimális működési költségekkel működik gyakorlatilag csak - az elég kedvezményesnek tűnő - számlavezetési díjat kell fizetni banknak, emiatt az alap működése nyereséges és az államadósság mértékéhez mért szerény haszon ellenére minden bizonnyal fenntartják, amíg akad pár befizető.