Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 4000 civil szervezetnek és 29 egyháznak utalhatja át utólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2016-os személyi jövedelemadó 1 százalékáról tett, de a rendelkező nyilatkozat formai hibái miatt érvénytelenített adózói felajánlásokat. Székely László alapjogi biztos vizsgálata feltárta, hogy 2017-ben a NAV csaknem tizenötezer rendelkező nyilatkozatot tekintett érvénytelennek, közöttük sokat azért, mert az adózók adóazonosító jele nem szerepelt egyidejűleg a benyújtott nyilatkozat formanyomtatványán és a felhasznált borítékon - olvasható az ombudsman honlapján

Az alapvető jogok biztosának jogalkotási javaslatára a Pénzügyminisztérium olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely lehetővé teszi, hogy az érintett egyházak és civil szervezetek részére utólag folyósítsák a 2016-os felajánlásokat. Ennek elfogadását követően a korábban érvénytelennek minősült rendelkező nyilatkozatok alapján az eddig ki nem utalt és így a központi költségvetésbe olvadt összeget folyósítani tudják az érintett egyházak és civil szervezetek részére. Az adózóknak ezzel kapcsolatban további teendőjük nincs, a felajánlások összegét a 2017-ben tett eredeti nyilatkozatok alapján kapják meg a kedvezményezettek.

Tavaly csökkentek a civil szervezeteknek és az egyházaknak szánt felajánlások. 2010 óta folyamatosan növekedett vagy stagnált az egyházaknak szánt felajánlások száma, de tavaly mintegy 50 ezerrel csökkent az addig mintegy 1,1 milliós rendszeres felajánlói szám. Minden évben nagyjából 2 millió adózó dönt civil szervezetek egy százalékos támogatásról körülbelül 8 milliárd forint értékben. Ez egy szervezetnél átlagban 300 ezer forintot jelent. A múlt évben azonban a civil szervezetek esetében is csökkentek a felajánlások.

Az adóhatóságnak az a döntése, hogy a személyi jövedelemadó bevallásokat az adózó helyett kitöltik a civil szervezetek szempontjából jelentős bevételkieséshez vezetett. Mintegy 12 százalékkal kevesebb szja-t juttattak 2017-ben a civil szervezeteknek az adófizetők, mint egy esztendővel korábban, a felajánlások összértéke pedig a 2016-os 8,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra csökkent. Szakemberek szerint a bevallás kitöltése mindenképpen egyszerűsödött, de bebizonyosodott az az előzetes félelem, hogy az adózók egy része nem bíbelődik az 1 százalékokkal.

A fotó forrása: Marton Szilvia/Napi Gazdaság.