Több ezer embernek érvényteleníthetik a taj-számát

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az új társadalombiztosítási törvényt, akkor jövőre az adminisztrációs terhek csökkentésén túl az egészségügy potyautasait is automatikusan kiszűri - a törvény rendelkezései alapján felálló új - rendszer - írta az új, jövő júliustól hatályos járuléktörvényről közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).
Domokos Erika, 2019. december 2. hétfő, 18:05
Fotó: Shutterstock

Csak az elmúlt kilenc hónap alatt - 2019. január 1. és 2019. szeptember 27. között - mintegy 75 ezer úgynevezett piros lámpás adózót szűrt ki az adóhivatal, vagyis 75 ezren próbáltak meg jogosulatlanul igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Az adóhivatali vizsgálat során kiderült, hogy az érintettek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

A társadalombiztosítási törvény-tervezet egyik célja az, hogy a potyautasokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel - a költségvetés mellett - a közterheket tisztességesen megfizető adófizetőket is károsítják, automatikusan kiszűrje a rendszer - írta közleményében a PM.

A társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint azoknak, akik egészségügyi szolgáltatási járulékkal háromhavi elmaradásban vannak (ez jelenleg 22 500 forint), érvénytelenítenék a társadalombiztosítási azonosító jel (taj) számukat - írta korábban a Népszava.

A tárca szerint aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A biztosítottakat (például munkaviszonyban állók, egyéni és társas vállalkozók, közszolgálatban dolgozók) ez a változás nem érinti, ők a biztosítási jogviszonyuk fennállta okán jogosultak egészségügyi ellátásra. Azokat sem érinti, akik után a központi költségvetés fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (például gyeden, gyesen lévő szülő, diák, hallgató, nyugdíjas, szociálisan rászorult személy).

A változások a sürgősségi ellátást sem érintik. A mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén - állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül - mindenkit megillet.

A változás abban áll, hogy aki jelenleg is csak az egészségügyi szolgáltatási járulék ellenében lenne jogosult az egészségügyi ellátásra, az ne kerülhesse ki a fizetési kötelezettségét. Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, tekintettel arra, hogy a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) jelzését követően a NAV jelenleg is megkeresi az érintett magánszemélyt, és ezzel együtt alaposan megvizsgálja azt, hogy fennáll-e az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség - hívta fel a figyelmet a PM.

A minisztérium szerint a külföldön dolgozók esetében sem hoz változást az új törvény, hiszen főszabály szerint továbbra is mindenki ott jogosult ellátásra, ahol az adót, illetve a járulékot megfizeti.

A társadalombiztosítási törvényjavaslatot jövő héten fogadhatja el az Országgyűlés. A tervezet 2020. július 1-én léphet hatályba, vagyis egyrészt kellő időt hagy a felkészülésre, másrészt könnyebbséget is jelent, hiszen a taj-szám csak abban az esetben válik automatikusan érvénytelenné a módosítás alapján, ha valaki július 1-től számítottan halmoz fel három havi egészségügyi szolgáltatási járulék tartozást - áll a PM közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.12.03 21:06

@mpapa: "Szóval akkor kellett volna tökös lenni meg bátor amikor volt rá lehetőség, és nem felvenni az esetleges hozamot."
Megtettem, tudtam hogy miről szól. Szerencsére kb 2 x annyi van a számlámon mint neked így 2 szeres volt a motivációm. Viszont sajnos túl rózsaszínben látod a lehetőségét egy 50 feletti vidéki embernek. A magam részéről pofátlanságnak tartom hogy fűnyíró elv alapján fog ez történni és semmit nem jelent hogy unatkozó mama kedvence, vagy 30-35 évet ledolgozott de már itt fáj ott fáj és bármit elvállalni nem képes emberről beszélünk. Azért nagy álmaid ne legyenek hogy milyen státuszokkal leszel megkínálva ha napszámos leszel :)
elárulom : vagy alkalmi munkavállalónak fognak bejelenteni vagy azt hazudják hogy bejelentettek, csak mire véget ér az "idénymunka" addigra még a próbaidőd se fog letelni amit majd az orvosnál fogsz megtudni.
És mondjuk szerinted majd Pista bácsi el fog menni a narancsönkormányzatba, vagy a narancsügyészségre panaszt tenni hogy a narancsbáró feketén dolgoztatta ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2019.12.03 16:51

Potyautas lényegében nincs, csak feladatát nem megfelelően ellátó hatóság. Most megint egy olyan intézkedésről van szó, amely egyeseknek jaj, de jól hangzik, másoknak juj, de rettenetes, de egyik csoport sem ismeri sem a jelenlegi szabályokat, sem a várható új szabályozás lényegét. A jelenlegi, egyénenként jellemzően kisösszegű járulékelmaradások zömét adminisztratív mulasztás okozza, nem a jogosultság hiánya. Nincs idő vagy megfelelő ismeret ügyintézésre, közgyógyellátásra kérelmet benyújtani, külföldi tevékenység esetén be-, kijelentkezgetni, nyomtatványokat beszerezgetni, ami alapján a szolgáltatás ?jogszerűen? járna. Megfelelő ügyviteli szabályokkal, adatkapcsolattal mindez egyszerűen rendezhető lenne. Az új szabályozás eddig megismerhető lényege: a polgár ellátást nem kap, csak ha kifizeti, plusz a járulékot meg a büntetéseket utólag meg kell fizetni. Igaz, ha nem így lenne akkor sokan fütyülnének a kötelező egészségbiztosításra, hiszen az üzleti egészségbiztosítás a nem horribilis költségű beavatkozások kivételével ma már olcsóbb és színvonalasabb, mint a kötelező állami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.03 16:29

@sulykaponka:
"A torveny celjaval egyetertek, de attol tartok, hogy az orvosokon fog majd csattanni az ostor. "
Nem tartok tőle, BIZTOS VAGYOK BENNE!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2019.12.03 13:12

@mpapa: en mast olvastam: "A szakértő szerint fontos változás abban lesz, hogy a jelenleg hatályos jogszabály szerint nem szankcionálják azokat, akik elmaradnak a fizetéssel ? ők most továbbra is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, az adóhatóság pedig behajthatja az elmaradt járulékokat, öt évre visszamenőleg. Az új jogszabállyal viszont háromhavi hátralék felhalmozódása után az érintett személy nem lesz jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, így elvileg elkerülhető a visszaélés, valamint nem halmozódik fel tartozás sem."
https://nlc.hu/ezvan/20191203/tb-taj-szam-hatralek-egeszsegugyi-ellatas/

vagy

"AKIKNEK TARTOZÁS MIATT FELFÜGGESZTIK A TAJ-SZÁMÁT, AZOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI JOGVISZONY ELLENŐRZÉSKOR AZ EDDIGI PIROS HELYETT BARNA LÁMPÁT KAPNAK. MÍG A PIROS CSAK FIGYELMEZTETÉS VOLT ARRA, HOGY FIZESSÜK BE AZ ELMARADT JÁRULÉKOT, ADDIG A BARNA AZT JELENTI, HOGY ?EGYÉB OKBÓL? ÉRVÉNYTELEN A BIZTOSÍTÁS, ÉS CSAK KÉSZPÉNZ-FIZETÉS ELLENÉBEN KAPHATUNK ELLÁTÁST.

Az érintettek gyógyszert is támogatás nélkül, teljes áron válthatnak ki a patikában."
https://index.hu/gazdasag/2019/11/27/ha_3_honapig_nem_fizetjuk_a_tb-jarulekot_mar_csak_akkor_latnanak_el_ha_kifizetjuk/

A torveny celjaval egyetertek, de attol tartok, hogy az orvosokon fog majd csattanni az ostor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2019.12.03 12:39

@sulykaponka:

Arról beszéltek, hogy az sűrgősségi és az életmentő ellátás mindenkinek jár alanyi jogon, a többieknek meg utólag az ellátást majd az adóhívatal kiszámlázza. Az adóhivatalnak pedig jóga van inkasszózni is. A patikában a felírt gyógyszerekre nem lesz TB támogatás. Fizetni kell a tömésért a fogorvosnál stb.
Tehát nem azt fogják mondanni, hogy le is út, fel is út. Vannak finom módszerek arra, hogy rábírják az embereket a fizetésre.
Belátható, hogy 7500Ft/hónap nem sok, hogy az ember elkerülje ezeket a "kínos" helyzeteket és nyugodtan aludjon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html