Több lett a válóper Magyarországon a válság idején

A karantén alatt hazánkban is jelentősen emelkedett a családon belüli bántalmazások és a válóperes ügyek száma. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint várható volt, hogy az összezártság sok családot állít súlyos próbatétel elé.
Domokos Erika, 2020. június 2. kedd, 19:58
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

A szakértők már a járvány elején arra figyelmeztettek, hogy a tartós bezártság miatt megnövekedhet a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma Magyarországon. A Patent Egyesület jogásza szerint a gyakorlat igazolta a várakozást.

"Míg a békeidőkben nagyon nagy a visszatérő megkeresések aránya, most zúdultak az új ügyek. Nagyon sok új ügy lett. Ezt egy megbízható aránynak gondolom. Alsó hangon duplázódás, de volt olyan időszak, hogy háromszor annyian kerestek, mint amúgy" - mondta az ATV Híradónnak Spronz Júlia. A szakember szerint nem az történik, hogy jól működő kapcsolatok válnak bántalmazóvá, hanem a már meglévő erőszak súlyosbodik, nem egy esetben vált át fizikai bántalmazásba, vagy válik életveszélyessé. Ezért a megszokottnál többen kérték a segítségüket abban is, hogy segítsenek nekik elmenekülni otthonról.

Magyarországon kevés hivatalos statisztika érhető el a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. A G7 a Belügyminisztérium adatai alapján számolta ki, hogy havonta átlagosan 33 kapcsolati erőszakot jelentenek a rendőrségen. Ez a szám márciusban ennek a másfélszerese, 50 volt.

A járvány miatti összezártság világszerte sok házasságot robbantott szét. A karanténok és kijárási tilalmak enyhülésével párhuzamosan Kínában és Nagy-Britanniában is megugrott az elindított válókeresetek száma. Ez itthon sincs másként. Magyarországon a karácsonyi és a nyári szünet után növekedni szokott a válások száma, így sok ügyvéd számára nem volt meglepetés, hogy a kijárási korlátozások miatti összezártság sok kapcsolat végét jelentheti.

Sass Rita családjogi ügyvéd szerint a megkeresések száma az utóbbi egy-két hétben növekedett meg igazán. "Azt tapasztalom, hogy több a válások száma. A tavalyi számokhoz képest 15-20 százalékkal megemelkedett a válóperek száma, illetve az ilyen irányú megkeresések úgyhogy hatással volt a karantén a válóperekre" - mondta az ügyvéd az ATV-nek.

HOZZÁSZÓLÁSOK