Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövőben több lehetőséghez jutnak a meddő párok, akik lombikprogramban vesznek részt. A kormány nagyobb finanszírozást adna az embriók beültetésére, növelné a gyógyszertámogatást, és immáron nemcsak magánklinika, hanem állami kórház is lehetőséget kapna a lombikeljárásban - mondta egy budapesti rendezvény után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Ez egy egészen komplex előterjesztés. Fontos pontja, hogy azokat a kapacitásokat, amelyeket az OEP finanszíroz, meg szeretnénk duplázni egy év alatt. Úgy változna a finanszírozás, hogy ha valakinek sikerült az első programja, és újra akar vállalkozni, akkor újra négyig lehet támogatást kapni az OEP-től - számolt be az InfoRádió.

Ebből a szempontból nem lesz majd semmilyen korlát - a korlát majd az életkor lesz. Másrészt szeretnénk megemelni úgy a díjtételt, hogy minél több élve születés legyen, tehát az intézmények abban legyenek érdekeltek, hogy minél hatékonyabban működjenek. A harmadik, hogy ha valaki állami ellátáson keresztül kapja meg a kezelését, azoknak szeretnénk felemelni a gyógyszertámogatást a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A negyedik pedig az, hogy az állami intézmények, amelyek egyébként szeretnék bővíteni a saját ellátásukat, az ehhez szükséges eszközvásárlásra kaphatnak majd állami támogatást" - ismertette az egészségügyi államtitkár.

Korábban a lombikbébi programmal foglalkozó - idén 25 éves - Kaáli Intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor hívta fel a figyelmet arra, hogy sok ezer gyerekkel több születne, ha az állam nem korlátozná, hányan eshetnek teherbe a társadalombiztosítás által támogatott mesterséges megtermékenyítéssel.

Az OEP felmérése szerint ha az összes házaspár kezelését finanszírozná a kormány, akkor két-háromezerrel több gyerek születne, akár 3500 gyereket is vállalnának. Ezt érdemes lenne megfontolni, mert nem sok pénzbe kerül. Fel kellene oldani azt a mesterséges volumenkorlátot, ami ezekre a kezelésekre vonatkozik - javasolta a professzor.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta: a lombikprogramot nem tekinti demográfiai csomagnak, hanem egy lehetőségnek azok párok részére, akiknek máshogy nem lehet gyerekük.