Több a fiatal HIV-fertőzött

Rohamosan nő a fiatal HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, az első negyedévben újonnan regisztrált esetek mintegy ötöde húsz év alatti - adta hírül az MTI.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 14:25
Fotó:

Az összesített hivatalos adatok szerint Magyarországon az első három hónapban 35 új HIV-pozitív beteget találtak, ezzel 1665-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon. Az adatok nagyjából megegyeznek az elmúlt év azonos időszakával, az azóta eltelt hónapok szűrései viszont azt mutatják, hogy idén több beteget találnak majd a tavalyi 145-nél.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek döntő többsége továbbra is a meleg férfiak köréből kerül ki, de egyre több olyan esettel találkoznak, amikor középkorú nők afrikai partnerétől kapták el a vírust - mondta el a Nemzeti AIDS Bizottság titkára.

Az elmúlt időszakban egyre több friss fertőzöttet találnak, olyanokat, akik egy-két hónapon belül kapták el a halálos kórt.

Komoly probléma, hogy nemcsak az állampolgárok nem ismerik a betegséget, de sokszor az orvosok sem ismerik fel a tüneteket. A betegség következményeivel az emberek nincsenek tisztában, a fiataloknak évek óta nincs prevenció Magyarországon - tette hozzá a szakértő.

A magyar HIV-fertőzötteket ellátó Szent László Kórház idén is szervez ingyenes szűrést a Szigeten. Évente több száz HIV-tesztet végeznek el a fesztiválon, ahol eddig két fertőzöttet találtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK