Több a marha Magyarországon, mint egy éve

Örvendetesen gyarapszik a magyarországi szarvasmarha-állatállomány, miközben sertésből, juhból és baromfiból kevesebb van. A mezőgazdasági árak átlagos csökkenése nagy zuhanásokat és növekedéseket rejt.
Komócsin Sándor, 2017. február 15. szerda, 09:53
Fotó: Stocksnap

Szarvasmarhából 17 ezerrel több élt Magyarországon 2016. december 1-jén az egy évvel korábbihoz képest, a tehénállomány 12 ezerrel nőtt - derül ki a KSH adataiból. Így összesen 838 ezer marha és ezen belül 379 ezer tehén legelt az országban. A sertések száma 237 ezerrel, 2,9 millióra csökkent, ezen belül az anyakocáké 20 ezerrel zsugorodott.

A tyúktársadalom 32 millió tagot számlált, ami 436 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, a tojóállomány 11,4 millió volt, ami 971 ezres csökkenést takar. Mindez nyilván a madárinfluenzával összefüggő pusztulással magyarázható. A juhállomány 32 ezerrel, 1,2 millióra csökkent.

Cikk-cakkos árak

A mezőgazdasági termelői árak 2016 januárja és decembere között 3,8 százalékkal csökkentek, ám az átlag jelentős különbségeket takar. A növényi termékek ára 5,7, az élő állatoké és állati termékeké 0,6 százalékkal esett, miközben a vágósertésé 5,2 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék termelői ára 2,7, a gyümölcsöké 4,3 százalékkal esett. A tej ára ugyan az elmúlt év második felében öt hónap alatt 36 százalékkal nőtt, ám éves átlagban ennek ellenére éves összehasonlításban 6,2 százalékkal csökkent.

Az átlagos árcsökkenés mögött elsősorban a műtrágyák, az energia és a kenőanyagok jelenős, illetve a takarmányok árának kis csökkenése áll. A növényvédő szerek és az állatgyógyászati termékek kicsit drágultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK