Beperelte a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot az az orvos, akinek a nyugdíjhoz kapcsolódó szolgálati idejébe nem számolták bele a túlmunkát. Mánya Kristóf gyermekgyógyász korábbi munkáltatója, a gyöngyösi kórház ugyanis nem jelentette be és nem is fizette a járulékokat a csaknem kétezer ügyeleti óra után.

A főorvos megnyerte a pert, és most több hasonló helyzetben lévő orvos is mérlegeli bírósági eljárás megindítását. Mánya Kristóf szerint másoknál ugyanígy nem stimmelnek az elszámolások.

A Magyar Orvosi Szövetség vizsgálja, hogy Mánya Kristófhoz hasonlóan hány orvos esetében nem számolta bele a nyugdíjbiztosító a nyugdíjhoz kapcsolódó szolgálati időbe az ügyeleti időt - mondta Bélteczki János, a szervezet elnöke, aki elismerte: több helyen szabálytalanul vezették az adatokat, akár évekig nem jelentették be az önként vállalt túlórákat vagy eltűntek a jegyzőkönyvek.

Bélteczki János hozzátette: több ezren vannak a nyugdíjkorhatár környékén, nagy részüknél előfordulhatnak anomáliák. Arra a kérdésre, hogy a dokumentáció hiányában hogyan lehet bizonyítani a túlórák számát, a Magyar Orvosi Szövetség elnöke így válaszolt: becslés alapján is közelíthető a valós helyzethez a hiányzó adat.

A Magyar Kórházszövetség elnöke adminisztrációs hibának tartja, hogy egyes kórházakban nem dokumentálták az orvosok ügyeleti munkarendjét. Rácz Jenő szerint ezen esetekben nem volt célzatosság, és nem tervezi felmérni, hogy hány kórházban történhetett ilyen. Hozzátette: ez a probléma csak a kórházak kis számát érinti, és reméli, hogy az intézmények saját maguk korrigálják a hibát, nem kell egyedi bírósági döntéseket hozni a kérdésben.