Február végéig fog tartani a karácsonyi ajándéknak szánt Erzsébet-utalványok kiküldése, és csak április végén derül ki, hogy pontosan hány ember részesült a juttatásból. 5965 ember esetében azonban újbóli kézbesítést kezdeményeztek, mert a Magyar Postának nem sikerült kézbesíteni az utalványokat - szemlézi a hvg.hu Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának írásbeli válaszát, amelyet Korózs Lajos MSZP-s képviselő kérdésére adott.

A szocialista politikus azután érdeklődött a tárcánál, hogyan áll az Erzsébet-utalványok kézbesítése, illetve hogy mi lesz azokkal, akiknek később ítéltek meg nyugdíjat, mint ahogy a kormány november 21-én bejelentette az utalványok kiküldését. Rétvári közölte, azok kaphatták meg az utalványokat, akik már amúgy is benne voltak a rendszerben. De január végével feldolgozzák mindazon személyek adatait, akiknek az ellátás folyósítását november 21-e után indították meg. Azok az emberek viszont utólag sem kapják meg, akiknek tavaly december után kezdtek nyugdíjat folyósítani.

Január 24-ig viszont 2605 olyan új jogosultnak küldték ki pótlólag az Erzsébet-utalványt, aki november 21-e után kezdett el ellátást kapni.

Arról pedig csak áprilisban lesz végleges szám, hogy összesen hányan kaptak az egyszeri juttatásból. Elképzelhető például, hogy volt olyan, aki meghalt mire kézbesítették számára az utalványt. De, ha a részes elfelejtette bejelenteni a lakcímváltozását, akkor az ő utalványai is visszakerülnek az államhoz.

Január elején a Magyar Posta elmondta, 2,6 millió Erzsébet-utalványt kézbesítettek. A küldemények több mint 98,5 százalékát átvették az ügyfelek addig.