Több ezer pedagógus sztrájkolt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének előzetes adatai szerint több száz iskola és több ezer pedagógus vett részt az általa meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban pénteken. Palkovics László bejelentette, a Klik büdzséje jövőre 100 milliárd forinttal bővülhet.
MTI, 2016. április 15. péntek, 19:11
Fotó: Napi.hu

Péntek reggel 8-tól 10-ig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a köznevelési intézményekben, az akciót támogatja a Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform is. Előbbi kockás körök megalakítására és az iskolákra fekete zászló kitűzésére is felszólított.

Az volt a cél, hogy felhívják a társadalom és a kormány figyelmét, nem jó irányban haladnak a dolgok. Ezt a célt biztosan elérték - mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-nek. A szakszervezeti vezető szerint nyilvánvalóan elindul majd egy számháború a kormánnyal, de az nem létszámfüggő, hogy az igazság kinek az oldalán áll. Sokan egyetértenek azzal, hogy a radikális, rendszerszintű változásokra van szükség. Kitért arra is, hogy következő lépés az április 20-ai egész napos sztrájk, amelyet a PDSZ támogat.

Palkovics: hétfőn folytatódnak a tárgyalások

Palkovics László oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. A tárgyalások tovább folytatódnak. Legközelebb hétfőn ül tárgyalóasztalhoz a pedagógusok sztrájkbizottságával. Az, hogy ennek mi lesz a kimenetele, előre nem látható.

A sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre - véli Palkovics. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni.

Jelezte azt is, bár az egyeztetések még tartanak, de az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Az oktatási államtitkár a délelőtti sajtótájékoztatón a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán azt mondta: egy bejelentett sztrájk legitim dolog, akik nem ehhez csatlakoznak, hanem a tiltakozás valamilyen más formáját választják, az munkajogi kérdés.

A tananyagot pótolni kell

Palkovics László online fogadóóráján a sztrájkkal összefüggésben péntek délután azt közölte: a részt vevő pedagógusokról a sztrájkbizottságnak vannak pontos számadatai, hiszen nekik kell a pedagógusoknak a saját részvételüket bejelenteni. Jelenleg nem tudnak olyan akcióról, amely a sztrájktörvénnyel ellentétes lett volna. A sztrájk miatt elmaradt órákat - mivel a pedagógusok ezen időszakra bért nem kapnak - nem kell pótolni, csak a tananyagot - tájékoztatott az államtitkár.

A Nemzeti Pedagógus Kar tárgyalna
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint elsősorban tárgyalásos úton és a jogszabályi keretek betartásával kell az oktatási rendszert hatékonyabbá tenni. A tárgyalásoknak ugyanakkor megvan az a sajátosságuk, hogy a felek nem mindent látnak. A sztrájk jogszerű eszköz, az egymás után következő megmozdulások, a polgári engedetlenség azonban kissé kaotikussá teszi az iskolai munkát - véli Horváth.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.04.17 15:31

@lomb: " Ám az csak természetes, hogy a lakájmédia erről a bűzről ódákat zeng ."

Miként a csuti elmeháborodott minden balfék mutatványáról a saját seggnyalóik szintén ódákat zengenek.

Éjjel nappal nyomatják a reformok működnek mantrát.
Tudod orbánjobbágy nincs itt semmiféle valóban előremutató reform, kizárólag jótéteményként feltüntetett pénzbehajtás van!

A Klik, az eü, jelen helyzete nem egy sikertörténet még akkor sem, ha a csuti hű talpasaiként ezt minden létező helyen és időben zengitek...
Ami itt működik az nemzeti gázszerelő gazdagodása, az EU-s pénzek lehyúlása és a stadion építés.
Majd legyél olyan jó, hogy leírod melyik nyugaton regnáló magánkézben lévő focicsapatnak építenek közpénzből stadiont....
Legyen jó napod, imádd a Párttitkár Fiát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.04.17 15:03

Az szdsz nem múlt ki nyomtalanul. A törpe kisebbség zsarolása most is jól látható. A tanarak elenyésző, szinte egy kézen megszámolható része hőbörög. Ráadásul a Gallóné körül orrfacsaró Puki-szag terjeng. Ám az csak természetes, hogy a lakájmédia erről a bűzről ódákat zeng és a vágánygázt rózsaillatnak aposztrofálja.

Ismerjük a régi jó mondást: van az a pénz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.17 08:48

@rigolya: Számomra a lenne a meglepetés ha EZEK igazat mondanának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.15 21:06

Valaki már megint hazudik!

Nem úgy volt, hogy a klik már idén megszűnik???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html