Több fizetést adhatnak a kkv-k

A kis- és középvállalkozásoknak a fejlesztési adókedvezmény fejében növelniük kell a létszámot vagy a bért.
NAPI, 2009. szeptember 16. szerda, 15:08
Fotó:

A kis- és középvállalkozások akkor kaphatnak jövő évtől fejlesztési adókedvezményt, ha vagy a foglalkoztatotti létszámot, vagy a bérköltséget növelik - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően az MTI-Eco beszámolója szerint.

Budai emlékeztetett: a nyáron elfogadott adócsomag részeként 2010. január 1-jétől változik a társasági adóról szóló törvény is. Ez teszi majd lehetővé, hogy jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphassanak, ha legalább 500 millió forint értékű beruházást hajtanak végre - tette hozzá.

A kormány e szabály részleteiről döntött - mondta a szóvivő. Kifejtette: a kabinet döntése értelmében az adókedvezmény igénybevételéhez az érintetteknek vállalniuk kell, hogy a beruházással bővítik a foglalkoztatotti létszámot, vagy ha ezt nem teszik, a bérköltséget kell növelniük, azaz emelniük kell a meglévő dolgozóik fizetését.

Tovább bővül a lehetséges igénylők köre is - fűzte hozzá Budai Bernadett -, jövő évtől a mezőgazdasági termékfeldolgozással és forgalmazással foglalkozó vállalatok a 25 millió eurót meghaló költségű beruházásaikhoz is igényelhetik a támogatást.

Az adókedvezményt igénybe vehető vállalkozások adminisztratív terhe eközben mérséklődik: jövőre nem lesz kötelező az egy hónapnál nem régebbi hiteles cégkivonat, illetve a díj befizetését igazoló okmány csatolása is, megszűnik a kérelem benyújtásakor fennálló formakényszer is.

HOZZÁSZÓLÁSOK