Több hétig is terrorkészültségben élhetnek a magyarok

Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2-n.
MTI, 2016. március 24. csütörtök, 08:37
Fotó: Napi.hu

Bakondi György szerint ez a nemzetközi együttműködésben zajló folyamat akár egy-két hétig is eltarthat. A helyzet tisztázása után lehet dönteni arról, hogy a magyar emberek biztonságát szolgáló intézkedéseket fenn kell tartani, erősíteni kell, vagy a hazai terrorkészültség visszaáll a hármas, közepes fokozatra.

Magyarország konkrét terrorfenyegetettségéről nincs információ, de vannak szálak, amelyek bennünket is érinthetnek. Magyarország mindig határozottan fellépett a terrorizmus és a tömeges illegális migráció ellen. Ez nem biztos hogy tetszett azoknak, akik a tömeges illegális migrációt akarták kihasználni, hogy terroristákat juttassanak Európába.

A kettes terrorkészültségi fokozat nyomán a forgalmas helyszíneken, a közlekedési csomópontoknál, a repülőtereknél, a paksi atomerőműnél tapasztalható megerősített biztosítás részben az elrettentést szolgálja. Másrészt a magyar állampolgárok számára is üzenet, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei, a katonai és rendészeti szervek erői készen állnak arra, hogy megvédjék Magyarországot.

Bakondi az állami médiában is beszélt az operatív törzs szerda délelőtti üléséről. Ennek során a kormányfő, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, az érintett katonai és rendészeti szervek, valamint a titkosszolgálatok vezetőivel áttekintették a helyzetet, az eddigi információkat. Ezek alapján Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy továbbra is indokolt a készültség fenntartása. Arra is utasítást adott, hogy készítsenek elő minden, a terrorelhárítás hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-változtatási, valamint technikai fejlesztési javaslatot. Lépést kell tartani ugyanis az ellenfél technikai fejlődésével. A szolgálatok közötti nemzetközi együttműködésről úgy vélekedett, hogy elsősorban nem a titkosszolgálati, hanem a terrorelhárítási szervek közötti együttműködést kell erősíteni.

Arról, hogy egyes terroristák Magyarországon is áthaladhattak - mint kiderült a párizsi merényletek egyik elkövetője is feltűnt korábban a Keleti pályaudvarnál -, Bakondi György úgy vélekedett: ez is igazolja, hogy a tömeges illegális bevándorlás komoly nemzetbiztonsági és közbiztonsági kockázatot jelent Európa számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.03.24 10:38

Frau Merkelnek és sok-sok uniós tagországnk köszönhetően az ápolók fizetésemelést el kell költeni a határok és atomerőmű, kiemelt tömegközlekedési pontok állandó védelmére.
Idehaza Gyurcsánynak köszönhetnek előre az ápolók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.03.24 10:37

megy a műsor,a felesleges hisztériakeltés (ugyan csak ehhez értenek)
persze, majd pont bakondi és a tek fog minket megvédeni
tán szakembereket kellene a megfelelő helyre tenni
felderítésünk, titkosszolgálatunk (is) a béka segge alatt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2016.03.24 10:22

Ugye nem gondoljátok komyolyan?

"Több pénzt ígért a terrorellenes harcra Orbán Viktor, ám alapvetőbb problémák vannak: a titkosszolgálatnál sokan okkal gondolják, hogy a konditeremben szocializálódott TEK-es ?kommandósoknak" lövésük sincs a felderítéshez, terrorelhárításhoz. Az oroszok aktív intézkedéseit tétlenül néző magyar kémelhárítás miatt pedig a nyugati szolgálatok sem osztanak meg szívesen információkat Magyarországgal, ami tovább nehezítheti a terroristák elleni harcot. Az utcára kivezényelt fegyveres rendőrök és katonák pedig csak parasztvakításnak jók, ilyen típusú fenyegetés ellen haszontalanok." Forrás: Index.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html