A tavaly nyári, rászorulóknak biztosított ingyenes menza utáni tapasztalatok sarkallták erre a tárcát. Az önkormányzatok úgy vélték, a program jó, de a 440 forint egy napra jutó költség alacsony - mondta a finanszírozási keret növelésének okairól Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a lapnak. Javasolták, hogy emelkedjen az egy napra jutó finanszírozási támogatás költséget.

Annak érdekében, hogy kevésbé jó minőségű ételt kapjanak a gyermekek, a kormány úgy döntött: 570 forintra emeli a napi költséget. Így a tavalyi 3 milliárd helyetti 4,5 milliárd forintot további nyolcszáz millió forinttal emeltük meg, így már 5,3 milliárd forint az állami finanszírozási keret - közölte Czibere.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: noha az eredeti terv szerint az állam teljes egészében szerette volna vállalni a költségeket, az emelés miatt nem lehet azt tartani, hogy az állam fizessen mindent, most az önkormányzatoknak is be kell szállniuk a finanszírozásba. Elképzelhető azonban, hogy jövőre már minden önkormányzat 100 százalékos állami támogatás mellett lássa el a rászorulókat. - Az előzetes számítások szerint a települések mintegy 85 százaléka így is teljes támogatást kap - hangsúlyozta a lapnak Czibere.