BUX

Több kockázat fenyegeti a magyar GDP-növekedést

Tartja a három százalékos növekedési előrejelzését 2011-re a Kopint-Tárki az idei utolsó konjunktúra-előrejelzésben, ugyanakkor szaporodnak lefelé mutató kockázatok. Jövőre a gazdaságot a külpiaci növekedés húzza, ám a belső fogyasztás élénkülése is segítheti a növekedést.

Papp Zsolt, 2010. december 14. kedd, 10:49

Az idei 1,2 százalékos gazdasági növekedés után 2011-re továbbra is három százalékos növekedést jelez előre a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet legfrissebb gazdasági előrejelezésében. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a jövő évi növekedési kilátásokkal kapcsolatban a korábbinál lényegesen több lefele mutató növekedési kockázat érzéklehető. A kockázatok között első helyen említik a magyar államadósság további leminősítésének veszélyét - illetve ennek esetleges romboló következményei. A Kopint-Tárki kutatói szerint nem valószínű, hogy a magyar adósság a bóvli kategóriába kerüljön, ugyanakkor a leminősítés veszélye önmagában a kamatfelárak növekedését és a tőkebeáramlás csökkenését hozza magával. A három százalékos növekedési ütemmel Magyarország eléri a közép-európai átlagot - amire hosszú évek óta nem volt példa. 

A gazdaság jövő évi növekedésének motorja továbbra is külpiac lesz: az export és az import egyaránt nyolc százalékkal emelkedhet jövőre, az idei 14 illetve 12 százalék után. Ugyanakkor 2011-ben már az élénkülő lakossági fogyasztás is segítheti a növekedést: az adóváltozások hatására a magánfogyasztás a korábban becsült két százalékkal szemben 2,5 százalék lehet - vagyis az adócsökkentésektől plusz fél százalékpontos fogyasztásbővülést várnak a kutatók. A bizonytalanságok miatt a beruházások növekedése lassabb lesz a vártnál, az idei egy százalék után négy százalékos bővülést várnak 2011-ben.

Az ipari termelés növekedésében is elbizonytalanodás tapasztalható: az első háromnegyed éveben az erőteljes konjunktúra bontakozott ki, ám ez a trend októberben megtört. Ennek ellenére az idén 10 százalékos lesz az ipari termelés növekedése - ez az ütem jövőre 7,5 százalékra mérséklődik.

Az inflációs kockáztok nőnek: az idei 4,9 százalékos pénzromlás után jövőre 3,9 százalékos inflációt várnak az elemzők, a korábban prognosztizált 3,5 százalékkal szemben. A legnagyobb bizonytalanság az élelmiszeráraknál érzékelhető, de számítani kell az energaiárak mérséklet emelkedésére. (Ugyanakkor az olajárakban nem várnak látványos emelkedést a kutatók, az idei hordónkénti Brent ár 79 dollárról, 80 dollárra emelkednek - a reálgazdasági folyamatok ekkora emelkedést indokolnának, de a spekulációs ügyletek ettől a eltéríthetik az olajárakat akár 90 dollárig is.)

A Kopint-Tárki szerint az államháztartási folyamtokban nagy meglepetés nem várható, a GDP-arányos hiány az idei 3,8 százalék után jövőre 2,9 százlék lesz, míg az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke 82-ről, 75 százalékra mérséklődhet.