Több külföldi orvostanhallgató tanulhat Pécsen - 24 milliárdot kaptak rá

Huszonnégymilliárd forint költségvetési forrást kap a Pécsi Tudományegyetem (PTE) campusfejlesztésre 2019-ig - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a baranyai megyeszékhelyen pénteken.
MTI, 2016. január 22. péntek, 20:36

Hoppál Péter elmondta, az összeget több lépcsőben a PTE és az egyetem orvoskara idegen nyelvű képzéseinek kapacitásfejlesztéséhez, illetve tudománypotenciáljának emeléséhez biztosítja a kormány.

Pécs a Modern városok program keretében tavaly áprilisban vállalta, hogy megduplázza az ott tanuló külföldi diákok számát, amelyhez infrastrukturális fejlesztések is szükségesek. A PTE-n a magyarok mellett mintegy 80 ország több mint 2700 hallgatója tanul jelenleg.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány 565 millió forinttal támogatja a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulóját ünneplő 2017-es jubileumi év eseményeit.

Magyarország első egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapította Nagy Lajos király, V. Orbán pápa engedélyével. Az évforduló alkalmából a PTE a városi önkormányzattal és a pécsi katolikus egyházmegyével együtt jubileumi ünnepségsorozatot szervez. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere a pénteki sajtóeseményen úgy fogalmazott, "viharos gyorsasággal született meg a kormánydöntés az egyetem fejlesztéséről".

HOZZÁSZÓLÁSOK