Több lakossági hitel dőlhet be

Nemcsak a vállalati hitelportfólió romlik.
NAPI Online, 2008. május 26. hétfő, 08:26
Fotó:

Az idei első negyedévben tovább emelkedett a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) nyilvántartott késedelmes vállalati hitelek aránya, a lakossági rendszerbe pedig rekordszámú (82 ezer darab) új mulasztás került - derül ki a a KHR-t működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.

A lakossági mulasztások száma megközelítette a félmilliót, ez több mint 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. A lezárt mulasztások száma elérte a 300 ezret. Az adatok alapján a lakosság egy része egyre nehezebben bírja a növekvő terheket.

A BISZ szerint a statisztikák megerősítik azon banki vezetők és iparági szereplők véleményét, akik szerint a szektornak fel kell készülnie egy kockázatosabb, magasabb veszteségekkel járó időszakra.

A vállalkozási hitelportfólió leromlásának mértéke nem magas (2,4 százalékos), de három éve nem látott szinten áll, amely az egy évvel korábbinál ötödével nagyobb. Az új késedelmek aránya továbbra is magas (fél százalék), és a 360 napon túli tételek aránya már az egy százalékot is meghaladja. A teljes késedelmes vállalati állomány szintje abszolút értékben nő, a március végi 432 milliárd forint 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK