Több lesz a bér – ha a főnök tud fizetni

Jövőre többet kereshetnek a minimálbérből (is) élők, de a munkaadóik alig viselik el a többletterheket.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 09:10
Fotó:

Több mint félmillió munkavállalót érint, hogy jövőre az idei havi 65 500 forintról 69 ezerre emelkedik a minimálbér összege, azaz nő a fizetése - derül ki a Világgazdaság összegzéséből. Ennél még 20-25 százalékkal jobban emelkedik a szakképzettek minimális bruttó keresete. Mivel az ilyen szintű béren foglalkoztatottak többsége a 10-49 munkavállalót alkalmazó vállalkozásoknál dolgozik, ezeket a cégeket érinti a leginkább a növekedés.

Eközben a kereskedelemben működő vállalatok már tavaly is arra panaszkodtak, hogy képtelenek kigazdálkodni a minimális béreket is, és a munkaadói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a bérminimumok befagyasztását fogja javasolni. Ennek nyomán a szakképzettek bére az idei szinten maradna.

Az OÉT munkaadói oldala elfogadhatatlannak tartja a kormány jövő évi 4,5 százalékos béremelkedési javaslatát, ehelyett legalább 9-et akar. A munkaadók viszont közölték, senki sem várhatja a cégektől, hogy 2008-ban pótolják az embereknek a 2007-ben levesztett reálkeresetüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK