A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség csalás és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be egy 45 éves nővel szemben, aki 2013 tavasza és 2014 ősze között 63 hamis tartalmú kölcsönszerződés készítésével és felhasználásával 11,1 millió forint kárt okozott munkáltatójának - derül ki a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleményéből.

A pénzintézet munkatársa önálló döntési jogosultsággal rendelkezett ebben az időszakban a kölcsönök elbírálásában. Tetemes banki tartozásai miatt, jutalékainak növelése érdekében Győr környéki falvakban élő személyeket keresett fel, akikkel - bizonyos összegek ellenében - kölcsönszerződéseket íratott alá, a folyósított kölcsönök összegeit pedig megtartotta magának. A kölcsönök határidőre történő törlesztését a vádlott maga vállalta, azonban ezekre nem került sor.

Az elkövető egy esetben gondnokság alatt álló, írástudatlan személy adatait megszerezve kötött kölcsönszerződést. A terhelt 27 személy nevére kötött összesen 63 szerződést, melyekből összesen 11,1 millió forintra tett szert.

Az utóbb felvett kölcsönökből az elkövető több korábbit is visszafizetett, így a pénzintézet kárából 8 368 000 forint megtérült. A vádiratban foglalt minősített csalás és 63 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt 12 évi szabadságvesztés szabható ki a terhelttel szemben.