Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Világbank adatai szerint mintegy 462 ezer magyar vándorolt ki, ami a lakosságának 4,6 százaléka. A legkedveltebb célpontok a nemzetközi szervezet adatai szerint Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztria, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Izrael és Svédország. A Világbank adatai szerint a kivándorlók aránya az egyetemi végzettséggel rendelkezők között már 13,2 százalékos.

Globálisan a hazautalások mértéke a Világbank becslései alapján elérik a 414 milliárd dollárt, 2016-ig pedig 540 milliárd dollár körüli szintre emelkedhetnek, Kelet-Közép-Európában a hazautalás a külfölditőke-befektetést követően a második legnagyobb külső pénzügyi forrást jelenti az országok gazdasága számára - olvasható a Népszavában.

Ezek azok az összegek, melyeket a külföldön letelepedők családtagjaikat támogatják, hiteleiket törlesztik, befektetéseket finanszíroznak és egyéb terveiket valósítják meg. A hazautalások szerepe mikroszinten a szegénység csökkentésében kézzel fogható.

Az Európai Unió tagállamaiban dolgozó vendégmunkások 2012-ben 38,8 milliárd eurót utaltak át származási országukba az előző évi 39 milliárd euróval szemben - közölte decemberben az Eurostat. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint ebből 10,3 milliárd euró az EU-n belüli átutalás volt, a többit az unión kívüli államokba küldték. A legnagyobb összeg, 8,8 milliárd euró Franciaországból áramlott ki, ennek 69 százalékát harmadik országokba utalták át. A második helyen 6,8 milliárd euróval Olaszország áll, majd Spanyolország (6,6 milliárd euró), Nagy-Britannia (6,3 milliárd euró) és Németország (3,1 milliárd euró) következik. Az Eurostat kimutatása szerint a Magyarországon dolgozó külföldi munkások tavaly 90 millió eurót utaltak át származási országukba, 4 millióval kevesebbet, mint 2011-ben. Ebből 51 millió euró jutott az unión belüli tranzakciókra.

 

.