BUX
40021

Több mint 740 önkormányzat adóssága kerül az államhoz

Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza - az adósságállományával együtt - 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül - nyilatkozta a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár az MTI-nek.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 09:57

Szabó Erika kifejtette: az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi körnek, annak eszköz- és vagyonállományának felmérésére.

Az érintett intézmények 2012. január 1-jével kerülnek át a kormányhivatalokhoz, azonban csak átmenetileg, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban - mondta az államtitkár, aki az előzetes adatok alapján arról tájékoztatott, hogy 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe.

Hangsúlyozta, ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így "a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek", s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Hozzátette, az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni.

Arra a kérdésre, hogy az átszervezés miatt a kormányhivatalok létszámában lesz-e változás, Szabó Erika azt válaszolta: a még kidolgozás alatt álló tervek szerint azok, akik a megyei önkormányzatoknál jelenleg ezen intézmények működtetésével, irányításával foglalkoznak, átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz, és ott dolgoznak majd tovább.

Az MTI azután kereste meg a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárt, hogy a napokban több megyében is sajtótájékoztatón jelentették be, megkezdődött a megyei önkormányzatok kezében lévő vagyon és feladatrendszer állami kézbe adásának előkészítése.