A most kimentettek útban vannak a szudáni fővárosba, Kartúmba - mondta Szijjártó Péter.

A harcok kirobbanásakor összesen 36 magyar tartózkodott a háború sújtotta övezetben, közülük 4-et húsvét előtt már kimenekítettek - tette hozzá. Az ottmaradtak közül vasárnap 26-an szállhattak fel a migrációs szervezet gépére.

A bonyolult jemeni helyzet, valamint az igen nehezen megszerezhető légtér- és reptérhasználati engedély miatt az érintettek evakuálására több forgatókönyvet is kidolgozott a minisztérium, ezek egyike a Terrorelhárítási Központtal (TEK) végrehajtandó saját akció volt, de végül más megoldás született - mondta Szijjártó.

Míg a légtér használatára Szaúd-Arábia ad engedélyt, addig a reptérhasználat engedélyezése a lázadók kezében van. A külügyi tárca ezért is dolgozott ki többféle forgatókönyvet az evakuálásra, miközben felvette a kapcsolatot a kimenekítésekben szerepet vállaló Amerikai Egyesült Államokkal és Oroszországgal, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezettel. Mindhárom helyen regisztrálták a hazatérést kérő magyarokat, végül a migrációs szervezet gépe kapott repülési és leszállási engedélyt vasárnapra. A 8 magyar család 26 tagja Jemen több pontjáról érkezett Szaana repterére, ahonnan felszállhatott velük a gép, amely a Dzsibutiban való tankolást követően útban van Kartúmba. A még Jemenben tartózkodó 6 magyar hétfőn hagyhatja el a háború sújtotta övezetet, a vasárnapihoz hasonló módon.

A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az evakuálás költségét, mely "milliós nagyságrendű", a pontos összeget később hozzák nyilvánosságra.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása és a törvényes hatalom helyreállítása érdekében március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.