BUX
37689

Több mint kétmilliót kaphat a távozó miniszter

Ha egy miniszter nem lesz tagja a következő kormánynak és legalább egy éven keresztül betöltötte pozícióját, hathavi juttatás illeti meg. Amennyiben a miniszter egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, pótlékokkal együtt 2,4 millió, az államtitkár pedig 1,7 millió forint végkielégítéssel távozik.

NAPI Online, 2006. április 12. szerda, 07:00

A politikai tényezőnek számító miniszterek, államtitkárok, a bizalmi pozícióban lévő szűkebb környezet - titkárság, asszisztensek -, valamint a politikai tanácsadók és főtanácsadók létszáma túl alacsony ahhoz, hogy a távozásukkal járó ráfordításokat külön be kelljen tervezni a minisztériumok éves költségvetésébe, a személyi juttatási előirányzatnak az esetleges végkielégítéseket fedeznie kell - közölte lapunkkal a kormányszóvivői iroda. A költségeket a kormányváltással járó átszervezések miatt még a zárszámadásokból sem lehet megbecsülni.
Kormányváltás nélkül is van viszont arra esély, hogy a miniszterek cserélődjenek. Ha egy miniszter nem lesz tagja a következő kormánynak és legalább egy éven keresztül betöltötte pozícióját, hathavi juttatás illeti meg (az eddigi bejelentések alapján jelenleg Magyar Bálint oktatási miniszter pozíciója kérdőjeleződött meg, illetve az egyéves kritérium vonatkozik Gráf József agrárminiszterre, de őt a régi-új kormányban akarja látni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök). Amennyiben a miniszter egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, pótlékokkal együtt 2,4 millió, az államtitkár pedig 1,7 millió forint végkielégítéssel távozik. Ha a miniszter egyben országgyűlési képviselői tisztséget is ellátott, további 1,3 millió forintra jogosult.
A ciklusváltás parlamenti költségeire az Országgyűlés Hivatala 2,1 milliárd forintot különített el, ám a végső összeg attól függ, hány képviselő végkielégítéséről kell gondoskodni. A hivatal az előző választások eredményeinek átlagolása alapján kétszáz képviselő távozására és egymilliárdos költségre számít. Ha túllépik a keretet, a kormányhoz kell kiegészítésért folyamodni, ám erre még nem volt példa. Jogszabály szerint a búcsúzó képviselőknek 210 ezer forintos - április elsejétől 220 800 forintos - illetményalapjuk és pótdíjaik előző hathavi átlagának megfelelő juttatást folyósítanak hat hónapon keresztül, de az érintettek a pénzt egy összegben is kérhetik. A képviselők pótdíjat legfeljebb két bizottsági tagság után kaphatnak, havonta 168 ezer forintot az alkotmányügyi, a költségvetési és az európai ügyek bizottságában való részvételért, 84 ezer forintot pedig az egyéb bizottsági tagságokért.
Mandátumuk lejártakor a képviselők kötelesek visszaadni az Országgyűlés Hivatalától kapott laptopjaikat, vagy a BÁV Rt. értékbecslése alapján 71 ezer forintért megvásárolhatják azokat - közölte lapunkkal Bakos Emil gazdasági főigazgató. A képviselők munkáját segítő hordozható számítógépeket 2003-ban darabonként 655 ezer forintért szerezték be. A hivatalnál arra számítanak, hogy a mandátumot nem szerző képviselők és az Országgyűlésben maradók nagy többsége megveszi majd a hordozható számítógépet.