Több mint negyvenezer állás veszett el decemberben

A gazdasági válság negatív hatásai egyre jobban láthatóak már a statisztikában: 2008 utolsó hónapjában a legalább ötfős vállalkozások és a költségvetési intézmények által foglalkoztatottak száma 2,682 millióra csökkent, ez fél százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH pénteki adataiból. A reálkereset 0,7 százalékkal nőtt.
Domokos László, 2009. február 20. péntek, 10:06
Fotó:

Még nagyobb baj, hogy amíg a közszférában átlagosan 0,4 százalékkal csökkent a létszám, addig a magánszférában is 0,9 százalék a csökkenés - holott a vállalati szektor létszáma az első tíz hónapban bővülésben volt, de novemberben is meg tudta ismételni az egy évvel korábbi szintet. Csak a tizenkettedik hónapot nézve határozottan negatívak a folyamatok: ebben az egy hónapban a közszférában dolgozók száma hétezer fővel, 712 ezerre csökkent (a novemberi mínusz ötezer fő volt), míg a KSH által látott vállalati szférában 35 ezer fővel esett vissza a létszám (a novemberi 17 ezres zsugorodás után).

Az ágazatok közül jelentős mértékű létszámcsökkenés volt 2008 egészében a textil- és a papíriparban (-8 százalék), valamint az építőiparban (-3 százalék), de egyre több alkalmazottat bocsátottak el az oktatásból és az egészégügyből is. Az utóbbi 2-3 hónapba bejelentett nagy, gépipari és más feldolgozóipari leépítések még nem rontják a mutatókat, mivel jobbára még tart a felmondási időszak.

A reálkereset 2008-ban 0,7 százalékkal nőtt - a fogyasztóiár-index 6,1 százalékos növekedése mellett 2007-hez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Tavaly a bruttó átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,8 százalékkal haladták meg az előző évit.
Az elmúlt év január-novemberében a reálkeresetek 0,9 százalékkal nőttek - a fogyasztóiár-index 6,3 százalékos növekedése mellett 2007 január-novemberhez viszonyítva.

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben összességében 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett - 4,8 százalékkal csökkent.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2008-ban 198 900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 192 400 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219 000 forintot ért el.
Az átlagos nettó kereset 122 000 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 500 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 157 200 forintnak felelt meg.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 7,5 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,2 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 8,4 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, pénzügyi tevékenység, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a kereskedelem, javítás gazdasági ágakban.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli - kereset éves szinten átlagosan 7,4 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,2 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 6 százalékkal lett magasabb.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkeresetek 4,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Ezen belül a versenyszférában 7,4 százalékkal magasabbak, a költségvetés területén pedig az illetményen felüli kifizetések ütemezésének változása miatt 2,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a keresetek a tavalyinál.

A 210 700 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 7,9 százalékkal haladta meg az előző év január-decemberit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,6 százalékot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK