Több ösztöndíjra számíthatnak az egyetemisták

Mintegy 40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret szeptembertől - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A tárcavezető megállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a szervezet Jövőkép programjáról.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 10:49
Fotó: Shutterstock

Mostantól évi plusz 2 milliárd forintot fordítanak szociális ösztöndíjakra. Míg eddig 4,2 milliárd jutott ilyen juttatásokra, ezentúl mintegy 6,2 milliárd forintot költenek rá - mondta el Balog Zoltán, aki hozzátette, hogy ennek a forrását már az idei évi költségvetésben megteremtik.

A miniszter szerint erre a hazai felsőoktatás versenyképességének javítása miatt lehet szükség, illetve az emeléssel a hallgatók éreznék, hogy a magyar adófizetők támogatják a tanulmányaikat. Kitért arra is, hogy bár 2008 óta nem nőttek a szociális alapú juttatások, az egyéb teljesítményalapú ösztöndíjak területén jelentős változások történtek, forrásnövelés valósult meg, ami közel 8 milliárdos tételt jelent.

Példaként a Klebelsberg-ösztöndíjat mondta, valamint azt, hogy a köztársasági ösztöndíj 34 ezer forintról 40 ezer forintra nőtt, létrejött a Nemzeti Kiválósági Program, amire 5,2 milliárdot fordítanak és 1915 ösztöndíjast támogatnak. Megemlítette még többek között a nemzeti kiválósági jogász programot, a sportkarriert támogató ösztöndíjat, valamint a Campus Mundi programot, és a Makovecz-ösztöndíjat is, valamint a doktorképzés átalakítását, a források jelentős emelését.

A miniszter úgy látja, hogy a kormány a fiatalokkal együtt dönt az őket érintő kérdésekben. A HÖOK-nak van jövőképe, amit megalkottak, eljuttatták hozzájuk, ezt követően tárgyaltak hosszú hónapokon keresztül arról, mit tartanak megvalósíthatónak belőle, és végül megállapodtak - mondta el.

"Lehet az utcáról kiabálni, vagy berúgni az ajtót, tenni egy javaslatot és lelépni, és lehet a felsőoktatási kerekasztal keretén belül is egyeztetni, ahol mindenki jelen van, akinek szakmai, érdemi mondanivalója van a magyar felsőoktatásról. Az elmúlt években több témában is partner volt a HÖOK. Például a teljesítményalapú felvételi feltételeinek megteremtésében, vagy a gólyatábori erőszak után az új szabályok kimunkálásában. Ez azt mutatja, érdemes leülni, tárgyalni" - összegzett Balog Zoltán.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke szerint közvetlenül 20-30 ezer fiatal életére lehet hatással a juttatások emelése. Fél éve indították a hallgatói konzultációsorozatot, és ennek eredményeként több mint 160 problémát gyűjtöttek össze, amiről azt gondolják, foglalkozni kell vele. Ezután kezdődtek a tárgyalások a tárcával, s már az első hónapok után látták, több államtitkárságot érintenek a kérdések - mondta el Gulyás.

Szintén kiemelte a központi ponthatárok területén az együttműködést, megjegyezte, hogy több szakon a ponthatárok csökkentek, valamint a Stipendium Hungaricum program fejlesztése is megindult. Szólt a kollégiumfejlesztési stratégia felülvizsgálatáról, egy budapesti fókuszú diákváros projektjének elindításáról, valamint a tehetséggondozás területén az országos tudományos diákköri konferenciák finanszírozásáról.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK