Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, "látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait" - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mivel a finanszírozásnövelés egyéni vállalkozókat, vállalkozásokat érint, kéri őket, a háziorvosokat, fogorvosokat, hogy gondoskodjanak az asszisztenseikről, szakdolgozóikról is.

Idén a kabinet már végrehajtott egy 30,5 milliárd forintos fizetésemelést az egészségügyben, ami 86 ezer embert érintett; most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak - mutatott rá Giró-Szász András kormányszóvivő.

A finanszírozás további emelését szeretnél a háziorvosok

Megköszönte az alapellátás finanszírozásának emelését a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az egészségügyi államtitkárnak csütörtökön egy budapesti egészségügyi konferencián, de megjegyezte: szeretnék, ha hamarosan megkezdenék a tárgyalásokat a további emelésről.

Selmeczi Kamill az önkormányzati egészségügyi napokon Szócska Miklós államtitkár előadása után szót kérve első és kedvező lépésnek nevezte a kormányzati döntést, hogy 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. Hozzátette ugyanakkor, hogy mielőbb - már erre az évre vonatkozóan is - további, valamint a jövő évre és 2014-re szólóan jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról szeretne egyeztetni.

Szócska Miklós azt mondta: ősszel mindenképpen szeretné folytatni az egyeztetéseket a háziorvosi szakmával.