A közlemény ismerteti: január 10-étől fizeti ki a VM a területalapú és a különleges tejtámogatás második részletét. Az egységes területalapú támogatás (SAPS) szintje 2013-ban eléri a 100 százalékot, a gazdálkodók előreláthatólag mintegy 233 eurónak megfelelő forintösszegre - több mint 60 ezer forintra - számíthatnak jövőre. Az állattenyésztési források - elsősorban a nemzeti forráskeretből - több mint 100 millió forinttal emelkednek.

A VM még 2013-ban is fizethet nemzeti kiegészítő támogatásokat (top up), ezek elsősorban az állattenyésztési ágazat megerősödését segíthetik. Folytatódik a Kérődző, valamint a Dohány és Zöldség-gyümölcs Szerkezetátalakítási Program a 2012-ben érvényes pénzügyi keretekkel.

A mezőgazdasági termékek termelői ára 2012. első-harmadik negyedévében 10,9 százalékkal nőtt, ennek kapcsán az államtitkár kijelentette: jelentős élelmiszerár-drágulástól továbbra sem kell tartani. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható - mutatott rá.

Még az idén kifizeti a vidékfejlesztési tárca a tej- és a cukorrépa termelőket érintő 1,1 milliárd forintos többlettámogatást. A tejtermelők tejkilogrammonként 60 fillérrel megemelt, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatásra, a cukorrépa-termelők pedig mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatásra számíthatnak - tartalmazza a közlemény.

A korábbi információk szerint a vidékfejlesztési tárca az idén 709 milliárd forintból gazdálkodhatott, amiből 626 milliárd forint a termelést közvetlenül segítő, agrártámogatási rész