Több pénzt kaphat a Matolcsy-tárca

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiadásainál a kormány 437,2 milliárd forinttal számol 2013-ban; ez 12 százalékkal több az ideinél.
MTI, 2012. június 15. péntek, 21:15
Fotó: Napi.hu

 

A pénteken benyújtott költségvetési törvényjavaslat az NGM fejezetnél tartalmazza a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal költségvetését is, amely a minisztériumi rendszerben nem ellátható komplex tervezési, elemzési és kormányzati tanácsadási feladatok gazdaságosabb, hatékonyabb és eredményesebb megvalósítását segíti elő. A hivatal működésére 1,16 milliárd forintot tervez a kormány.

Az NGM 2013. évi költségvetése keretet biztosít továbbá a nemzetközi és a hazai potenciális befektetők felkutatására, a munkahelyteremtő beruházások Magyarországon történő megvalósulására, a hazai vállalkozások nemzetközi befektetéseinek támogatására, a magyar beszállítói háttér fejlesztésére, a magyar export növekedésére.

A pénzügyi és költségvetési tevékenységek és szolgáltatások ágazatban alapvető cél az államháztartás működésével kapcsolatos kormányzati politika érvényesítése, valamint az azt elősegítő adózási és pénzügypolitikai rendszer kidolgozása. A költségvetés finanszírozási biztonságának megerősítése érdekében folytatódik a 2012. évben indított - a lakosság állampapír-állományának növelését célzó - ösztönző program - olvasható a javaslatban.

A külügyek ágazat 2013. évi költségvetése tartalmazza a kötött segélyhitel programot, amely a magyar kivitel növekedését szolgálja, emellett hozzájárul a kormány munkahelyteremtés és -megtartás programjához.

A kormány jövőre is fontos szerepet szán a tudomány-, technológia- és innovációpolitika hazai adottságokra épülő hatékonyabbá tételének. Különösen nagy hangsúlyt fektet a vállalati működés technológiai területein történő újítások ösztönzésére, a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének támogatására, az innovációs célú együttműködések bátorítására - áll a dokumentumban.

Foglalkoztatás, külgazdaság, kamarák

A javaslat szerint Magyarország hosszú távon tartós és stabil növekedési pályára állítása érdekében kiemelt cél az ágazaton belül új munkahelyek létrehozása, vállalkozóbarát környezet megteremtése, a gazdaság szabályozási rendszerének ésszerűsítése, az otthonteremtés körülményeinek javítása, a kiemelt iparágak fejlődésének elősegítése, a magyar külgazdaság-politika célkitűzéseinek képviselete és a magyar export lehetőségeinek bővítése. Kulcsszerep jut a foglalkoztatáspolitikának, a külgazdasági stratégia megvalósításának, a kamarai közfeladatok megerősítésének.

A Nemzeti Innovációs Hivatal működésére 1,27 milliárd, a Nemzeti Munkaügyi Hivataléra 3,74 milliárd, a Magyar Államkincstáréra 16 milliárd, a Nemzeti Külgazdasági Hivataléra pedig 1,77 milliárd forintot irányoz elő a törvényjavaslat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.06.16 09:24

Nagyon helyes, ha valamin nem szabad spórolni, akkor az a Kétharmad.

Annak fejlődnie kell, gyarapodni, mert csak úgy tudja Mindörökre Képviselni az Egységes NagyMagyarság Egységes és Megbonthatatlan ( hiába is próbálkoztok, komcsijai! beee! ) Érdekeit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html