Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre meglehetősen kevés energiacég teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, amit az idén januárban hatályba lépett, a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló végrehajtási rendelet határoz meg számukra - mondta a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli energetikai konferenciáján Hegedüs Balázs a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda senior ügyvédje. A több száz érintett energiacég legkésőbb március 17-ig tehet eleget kötelezettségének, azaz e dátumig kell regisztrálniuk a nemzeti nyilvántartásba. Az uniós szabályozás célja, hogy az EU hatóságai a korábbinál is hatékonyabban észleljék és így megelőzhessék a bennfentes információk alapján folytatott kereskedelmet és a piaci manipulációt az energiapiacokon.

A piaci szereplők kötelesek a nagykereskedelmi energiapiacokon megvalósuló ügyletekre vonatkozó nyilvántartásaikat és egyes meghatározott információkat az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) részére átadni.

Az Európai Bizottság 2014. december 17-én fogadta el a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011 EU parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló európai bizottsági rendeletet. A szabályozás a bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció visszaszorítása érdekében - a tőkepiacok mintájára - meghatározza a bennfentes információk közzétételére vonatkozó szabályokat, az energiapiacok folyamatos nyomon követése érdekében pedig bizonyos nagykereskedelmi energiatermékekre vonatkozó tranzakciók kapcsán adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő.

Az idén január 7-től hatályos rendelet alapján a földgáz- és villamosenergia-piacon a termelőknek, a szállító, elosztó és tároló társaságoknak, a kereskedőknek és a 600 gigawattóra éves kapacitás feletti nagyobb ipari fogyasztóknak kell teljesíteniük adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A szabályozás emellett minden szereplőre vonatkozik, amely nagykereskedelmi energiapiacon köt ügyletet.

Itthon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján kell regisztrálniuk az érintett piaci szereplőknek - az ACER központi adattára az innen származó adatok alapján épül majd fel. A nemzeti nyilvántartásba vétel után a MEKH a regisztráció során kapott adatokat továbbítja az ACER felé. Az érintett cégek számára mindenképpen javasolt szakértők igénybevételével nyomon követni a MEKH és az ACER iránymutatásait, a részletszabályokat és az eljárásokat - hangsúlyozta Hegedüs. A kötelezettségüket nem teljesítő cégekre vonatkozó szankciókról a tagállamok döntenek, Hegedüs szerint ezért a magyarországi villamosenergia- és földgáztörvény, illetve a Büntető törvénykönyv bennfentes kereskedelemre vonatkozó szakaszai is változhatnak a jövőben.

Az adatszolgáltatásra kötelezetteknek a szervezett energiapiacokon - például energia- és gáztőzsdéken - megtett ajánlatokról és az ott létrejött szerződésekről 2015. október 7-től, az egyéb tranzakciókról pedig 2016. április 7-től kell megkezdeniük az adatszolgáltatást az ACER irányába.