A Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) a Modern Városok Program keretében, 3,3 milliárdos állami támogatásból épült fel. Az első tanévet idén megkezdő intézményt egy az önkormányzat többségi, illetve a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központ működteti. Idén két óvodai és két általános iskolai 1-2. osztállyal indítják az iskolát - tudta meg a Népszava.

Jelenleg 56 tanulmányi szerződéssel rendelkeznek. Az óvodások éves tandíja 2 millió 440 ezer forint, az elsősök és a másodikosok után 2 millió 897 ezer 500 forintot kell leróniuk a szülőknek. Pluszban mindenkinek be kellett fizetni százezer forint úgynevezett jelentkezési díjat, ami nem jár vissza, s az évkezdet előtt 200 ezer forint úgynevezett regisztrációs díjat is elkértek. Ez a tandíjból ugyan levonható, de ha a diák mégsem kezdi el az évet, szintén nem adják vissza.

Az első oktatási évben nem tervezik ösztöndíjprogram indítását, jövőre azonban igen. Debrecenben a magániskola beindítását hivatalosan úgy kommunikálták, hogy a városban és környékén megtelepedett multinacionális cégek külföldi vezetőinek gyerekeire számítanak elsősorban, ám most kiderült, hogy az első tanévre beiratkozottak többségében magyar állampolgárságúak.

Miskolcon az energiaitalokat támogató Hell csoport indítja be szeptembertől az Avalon International Schoolt, amelyet a cég által támogatott alapítvány működtet. A havi tandíj óvodások esetén 120 ezer forint, az iskolásoknak 240 ezer forint. Az összeg tartalmazza az oktatási eszközök és a könyvek árát, de nincs benne az étkezés és a kötelező egyenruha költsége. Az idei, első tanévben két óvodai csoportot és egy elsős osztályt indítanak, csoportonként 12-15 fővel. Mindegyikbe túljelentkezés volt. Idén még nem rendelkeztek ösztöndíjprogrammal, de szeretnének ilyet is elindítani.