A 2014/2015-ös tanévre 25 országból 480 külföldi hallgató érkezik a napokban Magyarországra, hogy 16 állami felsőoktatási intézményben kezdje meg tanulmányait. A 2013-ban alapított kormányzati ösztöndíjprogramot a Balassi Intézet koordinálja, amely egyben magyar nyelvi egyetemi előkészítő képzéssel is segíti a hallgatókat - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkársága.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram célja, hogy a keleti nyitás országaiból érkező diákok teljes alap, mester vagy doktori képzésüket Magyarországon végezhessék, majd tanulmányaik végeztével anyaországukban elhelyezkedve elősegítsék országuk gazdasági és kulturális fellendülését. A program ugyanakkor hozzájárul a kormány külpolitikai és külgazdasági céljainak megvalósításához, valamint elősegíti a magyar felsőoktatás nemzetközi ismertségének és elismertségének növekedését, a pozitív országkép alakítását. Az ösztöndíjra az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a partnerország oktatási minisztériuma által kötött oktatási megállapodás alapján lehet jelentkezni - írja közleményében a külgazdasági minisztérium.

2014 augusztusáig 28 országgal született ilyen megállapodás (Algéria, Angola, Argentína, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Irak, Japán, Jemen, Jordánia, Kambodzsa, Kazahsztán, Kína, Kolumbia, Kurdisztáni Regionális Kormány /Irak/, Laosz, Macedónia, Marokkó, Mianmar, Moldávia, Mongólia, Nigéria, Palesztina, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán, Uruguay, Vietnám), ebből 25 ország diákjai kezdik meg ősszel tanulmányaikat hazánkban.

Milliós költség diákonként

Egy korábban a kormány számára készült 2013-as előterjesztés szerint a "Globális nyitás ösztöndíj" keretében közpénzből finanszíroznák a külföldi diákok magyarországi tanulmányait. Szemeszterenként egy hallgató után 1,25 millió forint kiadással számolnak (ez tartalmazná a felvett szak képzési díját, havi 40 ezer forintos ösztöndíjat, doktori képzés esetén havi 100 ezres ösztöndíjat, a diákigazolvány, a kollégiumi vagy albérleti díjat, az egészségbiztosítást és a tankönyvek költségét). "Hároméves felmenő rendszerben 900 fő esetén ez hozzávetőlegesen 4,5 milliárd forint költségvetési kiadást jelent a 2013-2016-os évekre" - idézte a Népszabadság az emberi erőforrások minisztere és a külügyminiszter előterjesztésében készített anyag költségkalkulációját.