Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedést jelentősen lefékezte az egyéb kötelezettségek állományának 130,8 milliárd forintos csökkenése, ami az euró felértékelődése következtében az úgynevezett mark-to-market betéteken keletkezett - írja az MTI.

A költségvetés hiányát és az adósságszolgálat finanszírozását szolgáló forintban denominál állampapírok nettó kibocsátása az év első hónapjában 461,2 milliárd forint volt. A lakossági állampapírok állományának januári növekedése ebből 204,8 milliárd forinttal részesedett.

Január végére 20 072,4 milliárd forintra nőtt a költségvetés állampapír-adóssága, ami az 1078,2 milliárd forint hitleadóssággal együtt a teljes államadósság 78,07 százalékát testesíti meg. A külföldi befektetők kezén ebből 3327,4 milliárd forint értékű államkötvény és 77,7 milliárd forint kincstárjegy volt, aminek átlagos hátralévő futamideje 5,2 év.

A devizaadósság januárban 14 milliárd forintnak megfelelő összeggel emelkedett, amiből 5,5 milliárd forint volt a nettó devizakibocsátás és 8,4 milliárd forint az év vége óta bekövetkezett forintgyengülésből eredő árfolyamveszteség.

A fotó forrása: Napi.hu.