Több száz ügyben perlik a magyar államot (teljes)

Bár a Ferihegyi reptér üzemeltetéséhez kapcsolódó perhez hasonló nagyságrendű jogi eljárásban jelenleg nem érintett az állam, kisebb pertárgyértékű ügyekből több száz is folyamatban van ellene.
Molnár Csaba, Nagy László Nándor, 2006. augusztus 3. csütörtök, 09:37
Fotó:

A Ferihegyi repülőtér kettes termináljának egykori visszaállamosítása miatt indított perhez (NAPI Gazdaság, 2006. július 21., 1-2. oldal) hasonló nagyságrendű eljárás jelenleg nem folyik a magyar állam ellen. Mindemellett a magyar államot több száz ügyben perlik, és az állam is számos ügyben perel, ezek leginkább lakáscélú állami támogatásokkal, illetve állami örökléssel kapcsolatos ügyek - tudtuk meg a kormányszóvivői irodától.

Az összesített pertárgyérték több milliárd forint, ám nem lehet pontosan megbecsülni a várható fizetési kötelezettséget, hiszen az ügyek eltérő stádiumban vannak, és sok per - például műkincsek esetében - a tulajdonjog megállapításáról szól. Az egyes perek értékéről és várható kimeneteléről részletesen nem nyilatkozik a MeH, mert "ha kiderülne, hogy egy tárca vagy egy szervezet egy adott perre mekkora összeget különít el, az nagyban megkönnyítené a másik fél dolgát a bíróságon - például a perérték meghatározásánál".
A PM-nek jelenleg 381 peres ügye van, közülük 30 a Postabank-ügyhöz, 192 a hepatitis-C fertőzésekhez kapcsolódik - az utóbbiakban olyan betegek perelnek, akik a vírust korábban egy magyar egészségügyi intézményben, vérátömlesztés során kapták meg. (A tárca korábban kérdéseinkre azt válaszolta, hogy folyamatban lévő ügyekben nem ad információt.) Értesüléseink szerint ennél lényegesen több hepatitis-per folyik jelenleg is - bár az ezret nem éri el a számuk -, ha megítéli a bíróság, akkor perenként 3-5 millió forint nem vagyoni kártérítésre számíthat a felperes, aki emellett élete végéig havi 15-30 ezer forint járadékot is kap. (Az alperest terhelik természetesen a perköltségek és a kamatok is.) A perek költségvetési hatásait nehéz számszerűsíteni, mert egy-egy eljárás - első- és másodfokon - legalább három évig eltart, így átívelhet költségvetési ciklusokon. Orvosok egybehangzó véleménye szerint Magyarországon hozzávetőleg 150 ezer ember fertőzött hepatitis-C vírus által, a fertőzések eredete azonban több mint 50 százalékban nem deríthető ki.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) évente 300-350 olyan perben képviseli a magyar államot, amelyet egykori elítéltek és gyanúsítottak jogerős felmentésük, illetve a büntetőeljárásuk megszüntetése miatt indítanak kárpótlásként. Tavaly az e tárgyban kifizetett kárpótlás együttes összege 149 millió forint volt, 2006 első negyedévében pedig 48 millió "jött össze". Az IRM feladatkörébe tartozó aktív - vagyis országos szinten folyamatban lévő - peres ügyek száma 450 körül van, és ezeknek az ügyeknek a pertárgyértéke összesen 3-4 milliárd forintot tesz ki. Ebből azonban a bírói döntések alapján az elmúlt két évben csak 160 millió forintot kellett kifizetni.

A környezetvédelmi tárca képviseli az államot a tiszai ciánszennyezés ügyében, ahol megszületett már az elsőfokú részítélet, de ezt még szövegezi a bíróság. Az Egészségügyi Minisztériumnak egy pere van, és ott is követel: 15 millió forintot a Medico Uno Kft.-től, késedelmes gyártói befizetés miatt. A szociális, az oktatási, a gazdasági, valamint az agrártárca jelenleg nem képviseli a magyar államot peres ügyekben. Nincs pere a Külügyminisztériumnak sem, van viszont úgynevezett jogvitája Szlovákiával, a bős-nagymarosi ügy ugyanis annak számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK