Az Ügyvédek a Közjóért - Magyar Pro Bono Díj azokat az ügyvédeket és ügyvédi irodákat ismeri el, amelyek a civil társadalom megerősítésén dolgoznak a helyi kisközösségnek és civil szervezeteknek nyújtott kiemelkedő ingyenes, pro bono munkájukon keresztül.

A PILnet Alapítvány Magyar Pro Bono Központja a Magyar Ügyvédi Kamarával együttműködésben hatodik alkalommal osztotta ki a díjat: az Év pro bono ügyvédi irodája a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda lett, míg az Év pro bono ügyvédje díjat Dr. Zempléni Kinga budapesti ügyvéd nyerte el.

A Baker & McKenzie idén több mint 200 órányi pro bono munkával támogatott több hazai civil szervezetet, ami önmagában tízmilliós nagyságrendű támogatásnak felel meg. Az iroda által támogatott civil szervezetek között szerepel az áruházláncokban felhalmozódott élelmiszerfelesleg összegyűjtésével és rászorulókhoz eljuttatásával foglalkozó Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Hozleiter Fanny "Mosolyka" nevével fémjelzett Mosolyka Alapítvány és a modern kor igényeihez szabott tudásanyag átadását célzó, alternatív iskolarendszer felépítését céljául kitűző Budapest Schools - MiSulink Nonprofit Kft, de az iroda munkájával támogatja például a Magyar Állami Operaházat is.

"Számos olyan jogi kérdéssel szembesülnek a magyarországi civil szervezetek működésük során, amelyek megoldásához professzionális szakértői segítségre van szükségük. Legyen szó egy operamű licenszéről, szerzői jogokról, egy elmaradt fellépéssel összefüggő kötbérről, az adományokat kapók személyes jogairól, nem teljesített szerződésekről, illetve alapítványok létrehozásáról, cégalapításról vagy akár adó- és munkajogi kérdésekről." - mondta Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker & McKenzie budapesti irodájának vezetője. A Baker & McKenzie alapítása óta elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás és a közügyek és civil szervezetek támogatása iránt. Az iroda magasan jegyzett szakértőinek bevonásával megvalósuló pro bono munkánkkal a közélet különböző területein tevékenykedő szervezeteket támogattunk idén is" - tette hozzá.