Több százmilliót sprólna a HM az áramon

Az ingatlanügyleteivel folyamatos botrányokat produkáló minisztériumi háttérintézmény, amely a Magyar Honvédség katonai objektumait is működteti működésében komoly változásokat hoz a folyamatban lévő felülvizsgálat és átszervezés. A HM EI Zrt. most 800 milliót spórolna a szabadpiaci áramvásárlással.
Kiss Melinda, 2011. május 4. szerda, 13:33
Fotó: Napi.hu

A  Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-nél (HM EI Zrt.) végzett belső ellenőrzések során arra derült fény, hogy a villamosenergia számlázás kapcsán is szabálytalanságok, hibák és mulasztások voltak - derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés honlapján közzétett, képviselői kérdésre adott írásos válaszából.

Az egyik legsúlyosabb hiba az egyes objektumok mérőóráinak átíratása az üzemeltetésben közreműködő alvállalkozók nevére. Így azonban a katonai ingatlanok 386 kisfogyasztóként jelentek meg az árampiacon, holott nagyfogasztóként olcsóbban is kaphatták volna az áramot a szabadpiacról. A miniszter szerint a radikális kiadáscsökkentés első lépéseként szakmai összefoglaló tanulmány született, amely tartalmazza többek között a villamos fogyasztási trendek jellemzőit, a rendszerben fellelhető legnagyobb fogyasztókat, a fajlagos fogyasztási adatokat és a szabadpiacra lépés lehetőségeit.

A HM EI menedzsmentjének időközben sikerült megegyeznie az alvállalkozókkal a mérőórák visszaíratásáról. Nagyfogyasztóként pedig csak a május elsejetől az év végéig tartó időszakban bruttó 418 millió forintot tud megtakarítani az előző év azonos időszakához képest.

Éves szinten a miniszter szerint 627 millió forintos megtakarítás érhető el, a fogyasztási szokások ésszerűbbé tételével pedig ez tovább növelhető. A tárca számítása szerint közel 800 millió forintot spórolhatnak az üzemeltetésen csak az áramvásárlás révén.

HOZZÁSZÓLÁSOK