Több tíz milliós áfacsalásra derült fény

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 34 éves kiskőrösi férfi ellen - adta hírül a hivatal.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 08:50
Fotó: Reuters

A 34 éves férfi egy kiskőrösi cég ügyvezetőjeként 2011. harmadik és negyedik negyedévében gabonát hozott be adómentesen romániai cégektől Magyarországra, amelyet 265 millió forint értékben egy örkényi és egy kétegyházi cégnek adott el. A vádlott a cége nevében 2011. harmadik negyedévében egyáltalán nem nyújtott be áfabevallást, csak a következő negyedévben, de abban nem tüntette fel a közösségen belüli beszerzést.

A költségvetésnek több mint 58 millió Ft kárt okozott.Tevékenységének leplezése érdekében készpénzben és nem átutalással fizette ki romániai beszállítóit, de a NAV leleplezte az adócsalást. A vádlott az okozott adóhiányt nem fizette meg.

A főügyészség a többszörösen büntetett előéletű, szabadlábon védekező férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettén kívül magánokirat-hamisítás vétségével is vádolja. Vele szemben végrehajtandó fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az ügyész azzal, hogy a vádlottal szemben az okozott kár erejéig vagyonelkobzást is el kell rendelni. Ráadásul a vádlott ezt a bűncselekményt egy adócsalás miatt kiszabott felfüggesztett börtön hatálya alatt követte el, ezért az ügyész szerint a felfüggesztett büntetés végrehajtását is el kell rendelni. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK