A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az idén 112 befektetési projektet kezel, amik abban az elméleti esetben, ha mind megvalósulnának 6,045 milliárd euró beruházást, közvetlenül több mint 28 ezer, közvetve - a beszállítói láncon keresztül - pedig 60-65 ezer új munkahely létrejöttét eredményeznék - derült ki Dobos Erzsébet, HITA elnökének előadásából a DHL mai logisztikai konferenciáján. Hangsúlyozta: a befektetések 70 százaléka újrabefektetést jelent, ezért fontos a szoros kapcsolattartás a már itt lévő invesztorokkal.

Hozzátette: az idén a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) növekedésére számítanak, a hivatal a befektető-vonzás terén a stabilabb közel-keleti országokra és Kínára fókuszál. Utóbbi kapcsán Dobos Erzsébet aláhúzta: Kína nem számít egyszerű területnek, csak hosszabb távon lehet sikerre számítani, de egy-két projekt már az idén beérhet.

Ami a külpiaci megjelenésre készülő hazai vállalkozásokat illeti, a HITA elnöke szerint a 2005 óta alapított cégek szinte azonnal a külpiacok felé fordulnak, míg a régebbiek estében jellemzőbbek az olyan, exportot gátló problémák, mint például a nyelvtudás hiánya. A HITA elődszervezete, az ITDH 2008-as és az MFB friss kutatása is azt támasztja alá, hogy a hazai cégek külpiaci aktivitását elsősorban nem pénzügyi okok, hanem ismerethiány és a menedzsment-szervezet hiányosságai gátolják. A hivatal épp ezért szervez olyan tréningeket, amelyek a külpiaci elindulást segítik, például azzal, hogy tanácsot adnak arra, miként volna célszerű átalakítani az adott vállalkozás szervezetét.