Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen több mint 30 ezer ember vár Magyarországon arra, hogy bekerüljön valamilyen szociális ellátást nyújtó intézménybe - derül ki a Szociális Portál legfrissebb adataiból. A legtöbben - több mint 24 ezren - időskorúak bentlakásos intézményeibe költöznének. Mivel egy ember több helyre is jelentkezett, közel 30 ezer kérelmező neve szerepel a várólistákon. Közülük ötezren Budapesten várakoznak, Pest megyében több mint 2100-an. Bár a várakozók száma hónapról hónapra más és más, hosszabb távon egyértelműen nő - értékelnek a lapban.

További súlyos problémát jelent, hogy sok idős nem lesz képes megfizetni az intézményi ellátás költségeit. Egy nyugdíjas átlagosan 129 ezer forintot kapott tavaly a KSH szerint, ami ugyan számszerűen növekedést mutat az utóbbi években, de a Népszava szerint érdemes két másik mutatót is megnézni.

Az egyik, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke érdemben nem izmosodik, a másik az, hogy az átlagkeresethez képest romlik a helyzet: 2016-ban még az átlagkereset közel kétharmada, 63,7 százaléka volt az átlagos nyugdíj, 2017-ben már csak 58,3 százalék. A nyugdíjminimumot tíz éve nem emelték, jelenleg is 28500 forint - miközben a budapesti idősotthonokban 65 és 117 ezer forint közti térítési díjat kérnek.