Korábban több gazdálkodó is jelezte, hogy hiába mutatják be vis maior igazolásaikat, a bankok nem adnak nekik hitelt. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felajánlotta a segítségét az elutasított gazdáknak. Eddig négy termelő jelentkezett, akiknek sikerült orvosolni a problémáját. A tárca továbbra is várja azoknak a termelőknek a jelentkezését, akik nem jutnak hozzá a kedvezményes kamatozású forráshoz.

A 2011 január eleje óta elérhető Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramban azok a mezőgazdasági termelő vállalkozások vehetnek részt, amelyek elháríthatatlan külső okok - például árvíz, belvíz, fagykár, viharpusztítás, vagy egyéb katasztrófa miatti külső ok - fennállását igazolni tudják, vagy agrárkár-enyhítő eljárásban vettek részt, a juttatásra vonatkozóan jogosultsággal rendelkeznek, és ezt igazolják.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, az MFB a VM közbenjárására még tavasszal az eredetileg 6 milliárdra tervezett hitelkeretet 5 milliárd forinttal megemelte. A program 1-50 millió forint közötti kedvezményes forgóeszközhitelt nyújt a kárt szenvedett gazdálkodóknak.