A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 9,6 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz hasonlítva, a 30,1 milliárd forint bruttó árbevételen belül a szállásdíjbevétel 18,5 milliárd forint volt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 74,5, a négycsillagosok 67 százalékos foglaltságot mutattak - közölte a KSH.

A külföldi vendégek 1458 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,6, az éjszakáké pedig 8,9 százalékkal nőtt 2011 júliusához viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 46 százaléka, a szállásdíjbevétel közel 57 százaléka származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma - Csehország kivételével - mindegyik esetében nőtt (Német¬ország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Lengyelország, Románia). A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

Júliusban a belföldi vendégek 1693 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 54 százaléka. Számuk 2,4, az éjszakáké 1,1 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,0 százalékkal javult.

Kétmilliárd forint Széchenyi Pihenőkártyából

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 júliusában még 2265 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1855 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek több mint 2 milliárd forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 12 százalék volt.

Budapesten a vendégforgalom összességében 17 százalékkal emelkedett, leginkább a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma összesen 1,3 százalékkal nőtt. A Balatoni üdülőkörzetben a külföldivendég-éjszakák száma stagnált, a belföldiek esetében ez az érték 3,2 százalékkal visszaesett.

Kevesebben dolgoztak a szállodaiparban

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül mintegy 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 3,2 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyek körében jelentős volt a fluktuáció, a kapacitásukra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. július 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3157 volt, ezen belül 990 szálloda 58 ezer szobával, 1092 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban, júliusban 446 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 180 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1075 volt.