Többen akarnak MSZP-kormányzást, mint előrehozott választást

A válságkezelő szerep miatt az MSZP-t támogatók tábora erősödik - állítja a Forsense és a Századvég legutóbbi, közös felmérése.
NAPI Online, 2008. november 25. kedd, 12:13
Fotó:

A megkérdezettek 67 százaléka menne el biztosan szavazni, ám a választásra jogosultak csupán 47 százaléka rendelkezik egyértelmű pártpreferenciával - derül ki a novemberi felmérésből. A Fidesz támogatottsága az előző hónaphoz képest négy százalékkal csökkent, s most 24 százalékon áll, az MSZP-é változatlanul 18 százalékos - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből.

Az eltolódás - amennyiben tartósnak bizonyul - leginkább a pénzügyi válsággal volna magyarázható, az ugyanis rövid távon lehetőséget ad a kormánynak a válságkezelői szerepben történő fellépésre.

A Fidesz támogatottságának csökkenése a biztos szavazó pártválasztók körében is megfigyelhető, az októberi 58-ról 52-re csökkent az arányuk, az MSZP tábora ebben a kategóriában sem változott, 37 százalékon áll. Az SZDSZ és az MDF 3 százalékon áll, ami mindkét esetben enyhe emelkedést jelent, ám ez a teljes biztos szavazó pártválasztó csoport létszámcsökkenésének az eredménye.

Az elmúlt hónap során a kormány és az ellenzék munkájának megítélése is romlott, mindkét oldal esetén a megkérdezettek 63 százaléka adott negatív értékelést. A Fidesz szavazói jóval nagyobb arányban elégedetlenek a saját politikusaik munkájával (25 százalék), mint az MSZP szavazói (10 százalék). Nem változott a kormány hatalmon maradását szorgalmazók aránya (39 százalék), de négy százalékkal, 44 százalékra nőtt a kabinet menesztését pártolók aránya.

A jövőbeni MSZP-kormányzást támogatók aránya 3 százalékponttal 28 százalékra csökkent, a Fidesz-kormányzást támogatók aránya pedig 1 százalékponttal 24 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor 4 százalékponttal 36 százalékra növekedett azok tábora, akik a két nagy párttól független harmadik erőt látna szívesen kormányon.

A jelenlegi helyzet megoldásának 41 százalék az előrehozott változást látja, ennél is többen, 43 százalék az MSZP további kormányzását támogatja. Az SZDSZ visszatérését a koalícióba 22 százalék pártolja, ugyanígy 21 százalék az MSZP kisebbségi kormányzását támogatók aránya. Tovább nőtt (4 százalékponttal 56 százalékra) azok tábora, akik szerint az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan kormányozni, két százalékkal, 34 százalékra csökkent az ezzel ellentétes véleményen lévők aránya.

A lakosság hangulatát tükröző Közérzeti Index általános negatív hangulatot sugall: a megkérdezettek 67 százaléka adott a közepesnél rosszabb osztályzatot a dolgok alakulására, s csak 3 százalékuk értékelte közepesnél jobbnak a helyzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK