2012. március-májusban a munkanélküliek létszáma 485 ezer fő volt, ami 11,2 százalékos  munkanélküliségi rátát eredményezett - jelentette a KSH. Az állástalanok száma egy év alatt 20 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal nőtt, ám a hivatal hangsúlyozza, hogy ezek a változások a mintavételi hibahatáron belül maradtak. A március-májusi adat kedvezőbb, mint a február-áprilisi: ebben az időszakban még 11,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

A munkanélküliek 46,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap volt. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint május végén 534,6 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 6,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A foglalkoztatottak létszáma mindezzel párhuzamosan 63 ezer fővel 3,849 millióra emelkedett, nyilván nem függetlenül a közmunkaprogramoktól. Az aktivitási ráta a tízéves csúcsot jelentő 56,6 százalékra nőtt.

A munkanélküliségi ráta február-áprilisihoz viszonyított 0,3 százalékpontos csökkenése a vártnál nagyobb mértékű - kommentálta az adatsort Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: a foglalkoztatottak száma 37,4 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, ami meghaladja a szezonális hatásokat, az éves 62,8 ezres többlet pedig túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető. Ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára - húzta alá. A munkanélküliek száma 10,5 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 19,6 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az aktívak száma egy év alatt 82,4 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma. Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. Az elemző úgy látja, a nyári hónapokra 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot, az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyi egyező mértékű, 11 százalékos lehet.