Többet fizetnek a gyógyszergyártók, reszkethetnek a rokkantnyugdíjasok

A kormány várja a rendvédelmi dolgozók szakszervezetének javaslatait – jelentették be a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol az is kiderült: a gyógyszerkasszával kapcsolatos idei változásoknál az eredetileg tervezettet hajtják végre.
B. Varga Judit, 2011. május 17. kedd, 16:23
Fotó: Napi.hu

A rendvédelmi dolgozók sztrájkkal fenyegetőzésével kapcsolatban Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta: egyelőre nem kezdhették meg az érdemi tárgyalást, mert a szakszervezetektől a kabinethez semmilyen javaslat sem érkezett. A szóvivő elmondta, hogy korhatár alatti nyugdíjat jelenleg a testületből körülbelül ugyanannyian kapnak, mint amennyien aktívan dolgoznak. A 42,6 ezer nyugdíjas pedig átlagosan 176 ezer forintot vehet havonta fel.

Nagy Anna újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata várhatóan a második félévben kezdődik majd meg. A jelenleg 724 ezer fős ellátottnál az első két kategóriába soroltak (a maguk ellátni egyáltalán nem, vagy csak segítséggel tudók) mentesülnek az eljárás alól. A fennmaradó mintegy 220 ezer fő közül azonban akár a fele is visszakerülhet a  munkaerőpiacra - fogalmazott a szóvivő.

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy nincs még megállapodás a kormány és a bankok között a devizahitelesek megsegítésére szolgáló csomagról. Nagy Anna hangsúlyozta: reményeik szerint a következő két hétben megszületik erről a döntés.

A gyógyszerkasszát érintő idei intézkedésekről Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár beszélt. Többször is nyomatékosította, hogy a kormány egyelőre csak a 2011-es lépésekről döntött, a következő évekkel kapcsolatban (ahol a mostaninál jóval nagyobb lesz a megszorítás) még több a nyitott kérdés.

Szócska szavaiból egyébként kiderült, hogy a szakmával folytatott sorozatos egyeztetések után végül a kabinet az eredeti  változatot fogadta el, vagyis azt a változatot, ami a gyógyszergyártói befizetések mértékénél még szigorítást is tartalmaz, tehát a 12 százalékos adót nem 18, hanem 20 százalékra növelik.

Annyi talán a különbség, hogy az eredmény alapú támogatáshoz előbb az alapelveket dolgozzák ki, az alkalmazásra csak ezt követően, július elsejétől kerül sor. A 2011-es akciótervet rövidesen benyújtják a parlamenthez.

Szócska megpróbálta megnyugtatni a betegeket, hogy sikerüljön elkerülni a márciusban a patikákban érzékelt felvásárlásokat. A gyógyszerek inkább olcsóbbá válnak - nyomatékosította. Nagy Anna és ő is azt állította, hogy a gyógyszerellátás térben és időben is mindenképpen megfelelő marad (ezzel igyekeztek cáfolni azokat a szakmai véleményeket, amelyek gyógyszerhiányról, bezáró patikákról szólnak).

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2011.05.20 20:58

Kedves Panduka! Már a stílusodról tudom, hogy "született MSZP hitű" vagy, akiknek nincs igazán érveik, de annál trágárabbak, a másik személyiségébe gázolva akarnak a vitában dominánsak lenni. Sőt! Olya ocsmány, mocskos kifejezéseket csak azok írnak, akiknek egytelen életelemük van, volt: a FIDESZ-t okolni mindenért, és csak kijelentenek, és nem érvelnek.
Nekeik mindennek az oka Orbán.
Erre legjobb példa, az amikor az MTV az MSZP-s miniszterelnök otthonába látogatot egy karácsony 24-én, délelőtt. A háziasszony azzal fogadta a bejárati ajtóban a stábot, hogy ne haragudjanak, hogy késik a fogadtatásuk, de valami odaégett, mert Orbán Viktor...!
Amit pedig @ildi433 írt, annak minden szava igaz! Konkrét storikkal tudnám alátámasztani, de a véleményedet ez nem változatná meg, ezért hozzá sem kezdek!
Arra pedig megkérek mindenkit, hogy csak szalonképes fogalmazás haggya el a billentyűjét! A moncsokra nem kíváncsi senki. Tudom! Nekik: "ami a szívükön, az a szájukon"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agata1956, 2011.05.20 18:49

Kedvesnek éppen nem mondható Ildikó!

Több fórumon olvasható a tiédhez hasonló, mély önsajnálatról, az egészséges emberek tájékozatlanságát kihasználó, a mozgássérülteket viszont megosztani szándékozó, pontatlan vélemény. Akkor kezdjük az elején azzal, hogy kik is kaphattak rokkantsági járadékot és kik rokkantsági nyugdíjat:
Az, aki a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakhatósági állásfoglalása szerint a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válik, illetve 80 százalékos vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett és részére nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg.
A rokkantsági járadék megállapításának nem feltétele, hogy az igénylő szolgálati időt szerezzen.
Ezzel ellentétben viszont ahhoz, hogy valaki rokkant nyugdíjat kapjon, legalább 180 nap munkában eltöltött un. szolgálati idővel kellett rendelkeznie. Ez volt a minimum.
Én például 9 hónapos korom óta vagyok 70%-os gyermekparalízises, de nem mentem 20 éves koromba nyugdíjba (mint ahogy ezt mások megtették), hanem addig dolgoztam ? nem is akár milyen helyen - amíg 53 éves koromban szívinfarktust nem kaptam. Ez már leterített.
Amíg dolgoztam keményen küzdöttem a munkahelyemért, a beosztásomért egy olyan világban ahol a megítélésemben főleg az előítéletek domináltak. Edzettem magam, nem híztam el, nem ültem tolókocsiba és szolgáltattam ki magam. Ugye milyen igazságtalan ez a felsorolás? Pedig igaz!
De mondok egy másik példát. Egyik volt intézeti társam 100%-os rokkant. A 70-es években a Május 1 úti ifj. nevelőotthonban tanult és amikor végzett meg tudta szerezni a három hónapos minimál időt a rokkant nyugdíj igényléséhez. Ehhez az intézmény és az akkori kormány hathatós segítséget nyújtott. Ha ugyanazzal a felhanggal lennék mint Te megkérdezhetném: Ha ezt a szép hosszú levelet megtudtad írni, vajon azt a 180 nap munkaviszonyt miért nem tudtad megszerezni zsenge ifjú lány korodban? De nem teszem!
Hát légyszíve próbálj valami más ellenségképet keresni magadnak, mert nekünk rokkantaknak tökéletesen elég az, hogy a kormány célkeresztjében vagyunk és hónapok óta tűz alatt tart bennünket.
Ha pedig elhiszed azt, hogy a Te járadékod attól lesz több, hogy 600 000 embernek elveszik a törvényesen megállapított nyugdíját visszamenőleges hatállyal, akkor adj be az agyad miatt egy állapotromlási kérvényt. Abból többet fogsz profitálni!
Füles
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panduka, 2011.05.18 09:59

@ildi433: Figyelj Ildi!

Egyértelmű, hogy a szolgálati nyugdíjasokra akarsz utalni, ezért nyalsz be csontig a kormánynak. Csak ezzel egy baj van, hogy ma ők holnap már a te jogaidat veszik el, ezen kéne el gondolkodnod, mivel olyan jogszabályt, törvény rúgnak fel amibe bele fog remegni a magyar állam. Kis okoska a szolgálati nyugdíj nem pénzen vett dolog mint a tiéd, hanem jogilag jár.Azt nem mondom hogy köztetek nincs olyan aki tényleg beteg de le kéne szállni a szolgálati nyugdíjasokról végre, mert halvány lila gőzöd nincs arról hogy hogy mit visz véghez egy rendőr az évek során, te addig csucsukáltál míg ő fagyoskodott meg hullát őrzőt stb. úgyhogy szállj magadba és hízódj vissza mielőtt baromságot írsz, és meleg szarig benyalsz egyeseknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.05.17 20:46

@weberianus: Volt már több olyan kollégám,aki a tudás hiányát az idegen szavak és kifejezések bemagolásával próbálta palástolni!Ha nálad nem erről van szó,próbáld meg magyarul leírni a gondolataid,mert véletlenül félre fogjuk érteni!Ha már félreértettük kérlek bocsáss meg nekünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.05.17 20:09

@weberianus: Akkor te nem értettél meg!Az,hogy a tényleg beteg embereknek is vannak emberi érzései és jogai az nem hisztériázás!Jelentsék be egyszerűen a felülvizsgálat tényét,és nem rögtön azzal kezdeni,hogy a betegek naplopók!Még az állatoknak is több joguk van,mint egy beteg embernek,és rengetegen nem tehetnek róla,hogy ez jutott nekik.Legközelebb már nem az emberi méltóságukban fogják őket megsérteni,hanem rögtön selyemzsinórt fognak kipostázni!A csalókat szűrjék ki,de mindenhonnan,úgy hogy a becsületesen élőket ne bántsák meg oktalanul!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html