Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendvédelmi dolgozók sztrájkkal fenyegetőzésével kapcsolatban Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta: egyelőre nem kezdhették meg az érdemi tárgyalást, mert a szakszervezetektől a kabinethez semmilyen javaslat sem érkezett. A szóvivő elmondta, hogy korhatár alatti nyugdíjat jelenleg a testületből körülbelül ugyanannyian kapnak, mint amennyien aktívan dolgoznak. A 42,6 ezer nyugdíjas pedig átlagosan 176 ezer forintot vehet havonta fel.

Nagy Anna újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata várhatóan a második félévben kezdődik majd meg. A jelenleg 724 ezer fős ellátottnál az első két kategóriába soroltak (a maguk ellátni egyáltalán nem, vagy csak segítséggel tudók) mentesülnek az eljárás alól. A fennmaradó mintegy 220 ezer fő közül azonban akár a fele is visszakerülhet a  munkaerőpiacra - fogalmazott a szóvivő.

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy nincs még megállapodás a kormány és a bankok között a devizahitelesek megsegítésére szolgáló csomagról. Nagy Anna hangsúlyozta: reményeik szerint a következő két hétben megszületik erről a döntés.

A gyógyszerkasszát érintő idei intézkedésekről Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár beszélt. Többször is nyomatékosította, hogy a kormány egyelőre csak a 2011-es lépésekről döntött, a következő évekkel kapcsolatban (ahol a mostaninál jóval nagyobb lesz a megszorítás) még több a nyitott kérdés.

Szócska szavaiból egyébként kiderült, hogy a szakmával folytatott sorozatos egyeztetések után végül a kabinet az eredeti  változatot fogadta el, vagyis azt a változatot, ami a gyógyszergyártói befizetések mértékénél még szigorítást is tartalmaz, tehát a 12 százalékos adót nem 18, hanem 20 százalékra növelik.

Annyi talán a különbség, hogy az eredmény alapú támogatáshoz előbb az alapelveket dolgozzák ki, az alkalmazásra csak ezt követően, július elsejétől kerül sor. A 2011-es akciótervet rövidesen benyújtják a parlamenthez.

Szócska megpróbálta megnyugtatni a betegeket, hogy sikerüljön elkerülni a márciusban a patikákban érzékelt felvásárlásokat. A gyógyszerek inkább olcsóbbá válnak - nyomatékosította. Nagy Anna és ő is azt állította, hogy a gyógyszerellátás térben és időben is mindenképpen megfelelő marad (ezzel igyekeztek cáfolni azokat a szakmai véleményeket, amelyek gyógyszerhiányról, bezáró patikákról szólnak).