A fővárosi távhőfogyasztók négyötöde, 190 ezer fogyasztó kapja meg emelt összegű számláját ezekben a napokban. Átlagosan kétezer forinttal megemelkedett, 15-16 ezer forintos számlára számíthatnak a felhasználók - állítja a Magyar Nemzet.

A napokban érkező számlák a következő téli fűtési idény költségeire vonatkoznak, azaz előre kell fizetni az ősszel és télen igénybe vett távhőszolgáltatásért. Elfogadhatatlan, hogy az ügyfeleknek olyan szolgáltatásért kell pénzt kiadni, melyet csak később fognak igénybe venni - véli Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

Múlt hónapban kapták kézhez a fogyasztók az elszámoló számláikat, melyek az átalánydíjként befizetett összeget igazítja a valós fogyasztáshoz. Ezek összege akár 30-35 ezer forint is lehetett a tavalyi szokatlanul hideg tél miatt.

Az idei magasabb számláknak is hasonló az oka: a távhőszolgáltató hideg téllel számol. (Gázzal fűt? Erre érdemes figyelni, ha spórolni akar.)

Ha a fogyasztók fizetési módot szeretnének váltani, az ügyfélszolgálati irodákban vagy levélben nyilatkozhatnak, hogy a valós fogyasztás után fizetnének.