Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Országgyűlés Szociális Bizottsága rendkívüli ülést tartott a fizetésképtelen adósok megsegítéséről. A testület 15 kormánypárti igen és 12 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a dokumentumot. A bizottság állásfoglalásában felkéri a kormányt, hogy a szükséges törvényjavaslatokat szeptember 15-ig terjessze be az Országgyűlésnek - íszámolt beaz MR1-Kossuth Rádió.

Idén június 30-ig kilencven napon túli tartozást negyven ezer szerződésnél, vagyis negyvenezer ingatlan esetében regisztráltak - mondta el Marsi Erika, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a PSZÁF, az MNB, illetve a Központi Hitelnyilvántartó Rendszer adataira hivatkozva mondta. Jelenleg összesen 1,2 millió jelzáloghitel-szerződés van érvényben Magyarországon. A kilencven napon túli nem fizetőknél csak tizenöt százalékban kerül sor végrehajtásra.

Tavaly szeptembere és 2009 májusa között három ezer esetben volt végrehajtás, ez azonban nem jelent feltétlenül kilakoltatást, hanem árverezést. Marsi Erika beszámolt arról is, hogy mivel a kétéves áthidaló kölcsönt az unió csak július végén hagyta jóvá, ahhoz, hogy ez rutinszerű eljárás legyen a bankoknál, legalább másfél hónap szükséges.

Az utóbbi hónapokban több olyan törvénytelen esetet is felderítettek, amelyben elsősorban pénzügyi vállalkozások, összejátszva hitelközvetítőkkel és ingatlanközvetítőkkel jogosulatlanul adtak hiteleket, méghozzá azzal a céllal, hogy egy-egy ingatlant megszerezzenek - mondta el Farkas Ádám, a PSZÁF vezetője. Ezzel kapcsolatban már százhúsz feljelentés született, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, és százötven gyanúsított van a nyomozóhatóságok látókörében.