Többet keresnek, de nem kerülnek többe a képviselők?

A kormány állítása szerint egyetlen forinttal sem fog többe kerülni a parlamenti képviselők fizetése az adófizetőknek.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 13:43
Fotó:

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a miniszterelnök javaslatát - amelynek célja, hogy átláthatóvá és ellenőrizhetővé tegye a képviselői juttatásokat -, a képviselők semmilyen költségtérítést nem vehetnek majd fel számla nélkül - áll a kormányszóvivő közleményében.

A kormányfői javaslat elfogadását követően egyrészt megszűnne az általános költségtérítés, másrészt a szállásköltséget az Országgyűlés Hivatala az általa megkötött szerződés alapján, közvetlenül utalná a lakás bérbeadójának.

A képviselő nem fog több pénzt hazavinni, mint amennyit eddig, mivel a javaslat a képviselők jelenlegi nettó havi jövedelmének egyszerű bruttósításán alapszik - hangsúlyozza a dokumentum. Az adófizetőknek egyetlen forinttal sem fog tehát többe kerülni a politikusok fizetése, mint eddig, mivel a bruttó és a nettó összeg közti különbözetet a költségvetés száz százalékban visszakapja adó és járulék formájában - állítja a közlemény.

A javaslat minden képviselői juttatást bevon az adófizetési kötelezettség alá, megszüntetve azt a helyzetet, hogy elszámolás és adózási kötelezettség nélkül lehet állampolgárok adóforintjait elkölteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK