Balla Jánosné, nyírbátori MSZP-s polgármester, az érintett önkormányzatok által a beruházás megvalósítására létrehozott víziközmű társulás elnöke elmondta: 3,7 milliárd forint hazai és uniós pályázati forrást nyert a hat település, ami a teljes költség 83 százaléka, de további 12 százalékos arányú támogatásra kaptak ajánlatot.

A május közepén, végén induló építkezés során Nyírbátorban korszerűsítik a meglévő szennyvíztisztító telepet, felújítják a meglévő hálózatot, komposztáló- és iszapkezelő telep épül, valamint ehhez kapcsolódóan Nyírgyulaj és Nyírvasváriban kialakítják a teljes vezetékhálózatot. Encsencsen új tisztítótelep épül, illetve csatornázzák a települést a szomszédos Nyírbéltekkel és Piricsével együtt.

A nyírbátori agglomerációban 1463, míg az encsencsiben 2088 háztartást kötnek majd rá a hálózatra. A hat településen a csatornázottság ezzel közelít majd a százszázalékos mértékhez, csak a külterületi részeken lesz továbbra is egyedi a szennyvízelvezetés és -tisztítás.

A kivitelezési munkákat a debreceni Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft., valamint az olcsvaapáti Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végzi.

A cégek vezetői, Miklóssy Ferenc és Toldi Miklós ügyvezető igazgatók a projektnyitó rendezvényen közölték: helyi alvállalkozókat vonnak be az építkezésbe és környékbeli álláskeresőket is alkalmaznak, hogy hozzájáruljanak a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.