Többmilliárdos támogatást adnak munkásszállásokra - megszólalt Varga

Kilenc milliárd forintos program indul munkásszállások építésére, illetve munkásszállóként felhasználható ingatlanok felújítására, a támogatásra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthatnak be kérelmet szeptember 30-ig - tájékoztatta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szombaton az MTI-t.
K. Kiss Gergely, 2017. május 6. szombat, 09:15
Fotó: Napi.hu

A programban a kérelmeket az érintetteknek a helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtaniuk.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány elsődleges célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amihez a munkaerő mobilitásának elősegítése is szükséges.

Varga Mihály közölte, a támogatás keretében, amely minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható, az építési és felújítási, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A juttatás részben vagy egészben visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő formában nyújtható, a beruházási költségek legalább 40 százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania - tette hozzá.

Ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatás egyik legfontosabb előfeltétele a kérelmet benyújtó önkormányzat, valamint a térség munkaadói között előzetesen megkötött megállapodás, amelyben a munkaadóknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a támogatással létrehozott munkásszálláson helyezik el a mobilitási problémákkal küzdő munkavállalóikat.

Varga Mihály kiemelte: az önkormányzatnak a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést kell kötnie a munkaadókkal, így a munkásszállás működtetése a bérbeadásból származó bevételből biztosítható. A munkásszállást az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.05.09 07:57

@rotaryfun: " Közben a helyi mágnás akiért a munkásszálló épült állami pénzen focicsapatokat szponzorál."

A fidesznyik bandánál ez az élet rendje.
Még soha nem felelt arra a kérdésemre egyetlen csuti hívő, hogy tud e még Európában olyan országot , ahol magánkézben levő, tulajdonossal bíró klubnak állami pénzből építenek stadiont....

Mivel a vályogvetőt a focin és a saját pénzén kívül gyakorlatilag más nem érdekli a helyi vazallusok nyugodtan másolhatják a példát....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.05.09 07:13

narancsos családbarát megoldás. Apu munkásszállón anyu pedig egy eldugott faluban pár poronttyal szülőknél. Épp nem halnak éhen ha csak félévente pár napra látják egymást. Közben a helyi mágnás akiért a munkásszálló épült állami pénzen focicsapatokat szponzorál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html