Pár nappal azután, hogy a Magyar Nemzet beszámolt Semjén Zsolt helikopteres svédországi rénszarvasvadászatairól, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője az Országgyűlés mentelmi bizottsághoz fordult. Ligeti Miklós azt kérte, hogy a bizottság elnöke, Hargitai János indítson vagyonnyilatkozati eljárást a KDNP-s miniszterelnök-helyettessel szemben, és kötelezze teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére - írta az Index. A 2012-es, 2013-as, 2015-ös, 2016-os és 2017-es rénszarvasvadászatok 20-25 milliós költségét ugyanis nem Semjén állta, hanem, miként a vadászatot szervező cégnek írt levelekből kiderült, egy állami megbízásokat nem nélkülöző vállalkozó, Farkas József, aki szintén részt vett a svédországi kiruccanásokon.

Semjén vagyonnyilatkozataiban nincs nyoma a vadászatoknak, szerinte azért, mert nem képviselői, hanem vadászi minőségben, baráti gesztusként kapta az ajándékokat. Ami akár elfogadható is lenne, ha az ajándékvadászatok nem azután kezdődtek volna, hogy Semjén kormánypárti képviselőként 2010-ben fontos kormányzati megbízást kapott - olvasható a cikkben.

A mentelmi bizottság (szintén KDNP-s) elnöke, Hargitai János saját hatáskörben, eljárás megindítása nélkül utasította el a TI kezdeményezését, arra hivatkozott, hogy az nem tényállításon, hanem sajtóértesüléseken alapult, továbbá "nem jelölte meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát", márpedig a törvény szerint ez az eljárás megindításának egyik formai feltétele.

Hargitai szerint Semjénnek nem kellett bevallania az ajándékba kapott vadászatokat. Mégpedig azért nem, mert az szja-törvényben van egy olyan rész - az egyes számú melléklet 7.2 pontja -, mely szerint a más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapott vagyoni érték adómentes. Azaz ha az ember kap valakitől egy nagy értékű ajándékot, az nem számít jövedelemnek, és jövedelemadót sem kell utána fizetni.

A bökkenő csak az, hogy miként azt az Indexnek Deák Dániel egyetemi tanár, nemzetközi adójogi szakértő megerősítette, bár jövedelemadót nem, a 18 százalékos (tehát az szja-nál magasabb) illetéket viszont muszáj megfizetni az ajándékba kapott vadászatok után, akár volt az ajándékozásról papír, akár nem. Az ilyen juttatások ugyanis épp azért adómentesek, mert illetékkötelesek.

Egy húszmilliós ajándék illetéke 3,6 millió forint. Egy 25 milliósé 4,5 millió. Az ajándékozás tényét Semjénnek kellett volna bejelentenie a NAV-nak. Tehát ha a vadászatokat nem is kellett volna feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában, de azok után sokmilliós illetéket kellett volna fizetnie, ennek elmulasztása miatt pedig még kamatot és bírságot is fizettethetne vele a NAV. További részletek az Indexen olvashatók.

Reagált a NAV: nem kell illetéket fizetni

A cikk megjelenése után a NAV arról tájékoztatta lapunkat, hogy az "súlyos tévedésen alapul". Az adóhatóság tájékoztatása szerint "ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével)".

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.